DEVENTER - Een 19-jarige man uit Deventer die begin dit jaar een andere man afperste na een geheime seksafspraak is door de rechtbank Overijssel veroordeeld. De rechtbank legt de man een gevangenisstraf op van 24 maanden, waarvan 14 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar.

Fors fysiek geweld
Het slachtoffer reageerde op een contactadvertentie op Speurders.nl om gebruik te maken van seksuele diensten met een andere man voor geld. Op de afgesproken plek heeft de Deventenaar het slachtoffer fors mishandeld en vervolgens zijn portemonnee meegenomen.

Slachtoffer maandenlang lastiggevallen
In de maanden daarna heeft hij het slachtoffer meerdere malen thuis opgezocht en gechanteerd met het bekend maken van de seksafspraak. Om dat te voorkomen, moest het slachtoffer geld overmaken naar de man, hem contant geld geven, een bankrekening openen en pakketjes voor de Deventenaar aannemen. Die pakketjes waren niet betaald en verzonden naar het huisadres van het slachtoffer. In totaal heeft hij ruim 5-duizend euro afgestaan. Ook de ex-partner van de verdachte, zijn ex-schoonmoeder en een derde verdachte waren betrokken bij de zogenoemde afdreiging.

Grote impact
De 19-jarige man heeft misbruik gemaakt van de kwetsbare situatie waarin het slachtoffer zichzelf had gebracht. Hij is daarbij berekenend te werk gegaan en heeft alleen gedacht aan snel geld verdienen. Nog steeds hebben de feiten grote impact op de man en op zijn gezinsleven.

Verminderd toerekeningsvatbaar
Volgens deskundigen is de verdachte beneden gemiddeld intelligent en heeft hij diverse stoornissen. De kern hiervan is dat verdachte een enorme onrust, instabiliteit en impulsiviteit ervaart op vrijwel alle levensgebieden. Hij is onvoldoende in staat de consequenties van zijn daden te overzien. Daarom is de man verminderd toerekeningsvatbaar. Wel vindt de rechtbank dat een lange, deels onvoorwaardelijke, gevangenisstraf nodig is. Daarnaast is hem een contactverbod opgelegd met het slachtoffer en de andere verdachten. Ook moet hij zich laten behandelen aan zijn stoornissen en moet hij het slachtoffer een schadevergoeding betalen.

De andere drie personen zijn wel verdachte in deze zaak, maar hun zaak is niet behandeld. Het Openbaar Ministerie besluit of hun zaken bij de rechtbank worden aangebracht.