DEVENTER - De rechtbank Overijssel veroordeelt een 33-jarige man tot een gevangenisstraf van 18 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. De man liet op oudjaarsnacht 2020 een vuurwerkbom ontploffen in een woonwijk in Deventer. Hierdoor raakten de ruiten en kozijnen van tientallen woningen beschadigd en liepen twee personen blijvende gehoorschade op.

Gelukkig toeval
De rechtbank neemt het de man kwalijk dat hij een groot risico heeft genomen dat omwonenden gevaar liepen doordat hij de vuurwerkbom liet ontploffen. Door de knal is een grote hoeveelheid glas van de omliggende woningen gesprongen. De bedden van de buurtbewoners, waaronder jonge kinderen, raakten bezaaid met glas. Het is een gelukkig toeval dat zij niet in hun bed lagen en het daardoor niet slechter afgelopen is.

Vrijspraak voor medeverdachten

Twee andere 33-jarige mannen die ook verdacht werden van betrokkenheid bij de ontploffing zijn hiervan vrijgesproken. Wel staat vast dat het drietal op de bewuste oudjaarsavond samen vuurwerk heeft afgestoken in de wijk, waaronder zwaar en illegaal vuurwerk. Er kan niet worden vastgesteld dat de twee ook betrokken zijn geweest bij het veroorzaken van de ontploffing. Een van deze mannen is wel veroordeeld voor het bezit van een grote hoeveelheid munitie en krijgt daarvoor een geldboete van 800 euro opgelegd.

Schadevergoeding
Naast de gevangenisstraf krijgt de man ook een vuurwerkverbod opgelegd. Hij mag in zijn proeftijd geen vuurwerk hebben of afsteken. Ook moet hij in totaal bijna 15.000 euro aan schadevergoeding betalen voor onder andere de schade die door de explosie is ontstaan aan de woningen.