DEVENTER - Een stel uit Deventer dat een gewapende overval pleegde is door de rechtbank Overijssel veroordeeld tot een gevangenisstraf. De overval vond plaats op 8 juli van dit jaar in Deventer na een Marktplaatsdeal. Zowel de 34-jarige man als de 34-jarige vrouw zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar.

Wapen
De man en de vrouw deden zich voor als bonafide kopers van een laptop. Nadat zij via Marktplaats een afspraak maakten met de verkoper belde de vrouw bij hem aan bij het portiek beneden bij de flat. De man bleef in de auto zitten. De vrouw vroeg of ze de laptop mocht zien waarna het slachtoffer haar de laptop overhandigde. In plaats van te betalen werd een wapen tevoorschijn gehaald en op de verkoper gericht. Daarna zei de vrouw: “dan mag je nu de deur weer dichtdoen”. Het stel is er vervolgens met de laptop vandoor gegaan. Het wapen dat is gebruikt hebben ze weggegooid.

Verdachten hadden geldgebrek
De laptop is later die dag teruggevonden in een auto. Ook heeft de politie de woning van de verdachten onderzocht. Daar vond de politie een stroomstootwapen en knalpatronen. Het stel verklaarde dat ze vanwege geldgebrek én omdat ze hun huurwoning moesten verlaten gekozen hebben om iemand te overvallen. Zij hebben enkel gehandeld uit eigen financieel gewin en ze hebben zich niet bekommerd om het slachtoffer en de mogelijke gevolgen van de overval.

Strafmaat
Een dergelijke overval veroorzaakt gevoelens van angst en onveiligheid. Niet alleen bij het slachtoffer, maar ook in de samenleving. De rechtbank noemt de strafbare feiten zeer ernstig. De juridische kwalificatie voor de overval is diefstal met geweld. Omdat het stel niet de woning van de laptopverkoper binnen is gegaan is er volgens de rechtbank geen sprake van een gewapende woningoverval. Een lange – deels voorwaardelijke – gevangenisstraf is de enige straf die past bij deze feiten. Omdat zowel de man als de vrouw diverse problemen hebben moeten ze hulp zoeken.