DEVENTER - Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft vrijdag een 61-jarige vrouw uit Deventer veroordeeld tot een gevangenisstraf van 16 jaar. Deze straf heeft het hof haar opgelegd voor het doodschieten van haar destijds 54-jarige partner in hun gezamenlijke woonwagen in Deventer in de nacht van 1 op 2 april 2017.


Oordeel
Evenals de rechtbank heeft het hof bewezenverklaard dat verdachte zich heeft schuldig gemaakt aan het opzettelijk doodschieten van het slachtoffer en ook dat zij dit heeft gedaan met voorbedachte raad. Dat betekent dat het hof haar schuldig acht aan moord.

Hogere straf
Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep een gevangenisstraf van 14 jaar geëist. Deze straf had ook de officier van justitie bij de rechtbank geëist.

Het hof komt tot een hogere straf, omdat het hof onder andere veel gewicht hecht aan de koelbloedige wijze waarop het slachtoffer om het leven is gebracht en omdat het hof, anders dan de rechtbank, het bewezenverklaarde feit volledig aan de verdachte toerekent.

Het hof heeft daarbij ook het door verdachte gedaan beroep op overmacht verworpen, omdat het niet aannemelijk is geworden dat verdachte jarenlang stelselmatig door het slachtoffer is mishandeld en zij daardoor zou lijden aan het “battered women syndrome”.