DEVENTER/ZOETERMEER - Een nog onbekende man heeft maandagmiddag 2 augustus 2021 in Zoetermeer frauduleus verkregen geld opgenomen. Het geld werd gestolen van een slachtoffer uit Deventer, overgemaakt naar de bankrekening van iemand uit Amsterdam en vervolgens opgenomen in Zoetermeer.


Het slachtoffer uit Deventer krijgt die middag een telefoontje van iemand die zegt van de fraudeafdeling van zijn bank te zijn. Deze zogenaamde bankmedewerker meldt dat er verdachte transacties op de bankrekening van het slachtoffer zijn geconstateerd. Het slachtoffer logt direct in op de site van zijn bank, maar ziet daar geen bijzonderheden. De medewerker stelt hem voor om de bank-app en de het internetbankieren toch te laten blokkeren. Het slachtoffer gaat hiermee akkoord en krijgt het advies om zo’n anderhalve dag geen gebruik te maken van de app.

Later die middag ziet het slachtoffer dat er transacties op zijn rekening hebben plaatsgevonden die hij zelf niet heeft uitgevoerd. Zo zijn er grote geldbedragen overgemaakt naar een voor hem onbekende rekening van iemand uit Amsterdam. Uit onderzoek van de recherche blijkt dat dit geld vervolgens diezelfde middag nog van de rekening is opgenomen bij een geldautomaat aan het Kentgensplein in Zoetermeer: deze transactie staat op beeld. De Amsterdamse rekeninghouder verklaart dat zij de bankpas die bij die rekening hoort eerder is verloren.

De recherche onderzoekt hoe het geld van de rekening van het slachtoffer is verdwenen, hij geeft zelf aan geen informatie met de medewerker te hebben gedeeld. Of de man op de beelden hierbij betrokken is geweest, is niet duidelijk en ook onderwerp van onderzoek. Uiteraard wil de recherche alsnog graag weten wie hij is, aangezien hij het geld van de rekening heeft gehaald.

Signalement verdachte
Camera’s hebben vastgelegd hoe de verdachte het geld van het slachtoffer uit Deventer van de Amsterdamse rekening haalde. Zijn signalement:
- Man;
- Donkere huidskleur;
- Rond de twintig jaar oud;
- Bol hoofd, fors postuur;
- Gekleed in een zwart jack met capuchon.

Informatie delen
Herkent u de man op de beelden of heeft u andere informatie in deze zaak? Vul dan het tipformulier in. U kunt uw informatie ook telefonisch doorgeven via de opsporingstiplijn: 0800-6070. Wilt u liever anoniem blijven, bel dan naar Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of vul geheel anoniem op www.meldmisdaadanoniem.nl het tipformulier in.