LOCHEM - De rechtbank veroordeelt een 31-jarige man uit Lochem voor verkrachting, vrijheidsberoving en mishandeling. De man krijgt een gevangenisstraf opgelegd van 36 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk.


Op 4 mei 2023 haalde het slachtoffer een pakketje op bij de man, een bekende van haar. Eenmaal binnen begon de man de vrouw te zoenen. Hij probeerde meerdere keren seks met haar te hebben. De vrouw wilde dit niet, de man gebruikte geweld en hield haar vast in het appartement. De buren hoorden geschreeuw en klopten in de vroege ochtend van 5 mei 2023 aan. De vrouw kon toen het appartement van de man ontvluchten.Man ontkent verkrachting

De man ontkent niet dat hij seks met de vrouw probeerde te hebben en dat zij dit niet wilde. De man ontkent wel dat hij haar verkracht heeft en geweld zou hebben gebruikt. Volgens hem bleef het bij ‘een poging’. De advocaat van de man bepleitte daarom een lagere straf.


Verklaring vrouw betrouwbaar

Volgens de rechtbank is de verklaring van de vrouw over de gebeurtenissen betrouwbaar. Daarbij wordt haar verklaring ondersteund door DNA-materiaal. Ook zijn er direct na het incident verwondingen bij de vrouw aangetroffen die passen bij de omschrijving van het geweld. Dat de vrouw zich machteloos en angstig moet hebben gevoeld blijkt uit de door haar tijdens de zitting voorgelezen slachtofferverklaring. Die maakte indringend duidelijk dat de verkrachting een enorme impact op haar heeft gehad en dat zij nog altijd hevig en dagelijks worstelt met de gevolgen daarvan. De rechtbank komt tot oordeel dat de man schuldig is aan verkrachting van de vrouw.

Strafbepaling

De officier van justitie vorderde een gevangenisstraf van 36 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Omdat de rechtbank een flinke stok achter de deur wil om te voorkomen dat verdachte zich nogmaals schuldig maakt aan gedrag zoals dat in deze zaak aan de orde is, koppelt de rechtbank een langer voorwaardelijk gedeelte van 12 maanden aan de gevangenisstraf, met een proeftijd van 3 jaar. De rechtbank legt daarbij een flink aantal bijzondere voorwaarden op. Waaronder verplichte behandeling, een alcoholverbod, reclasseringstoezicht en een contactverbod met het slachtoffer.

Schadevergoeding

De man moet verder aan het slachtoffer een schadevergoeding betalen van ruim 22 duizend euro.