DEVENTER - De officieren van justitie begonnen hun requisitoir met een stilte van vijf seconden. Want in een tijdsbestek van minimaal vijf seconden moet op 9 februari 2018 zulk ernstig letsel zijn toegebracht aan een ruim acht maanden oude baby dat het kindje als gevolg daarvan is overleden.


“Vijf seconden hevig schudden waren minimaal nodig om het letsel te verklaren dat bij de baby is aangetroffen”, sprak een van de officieren. De officieren houden hiervoor een 32-jarige man uit Deventer - de stiefvader van de baby - verantwoordelijk. Ze eisen een celstraf van negen jaar voor doodslag.

Op 9 februari 2018 om 19.25 uur belt de verdachte 112. De baby zou niet meer reageren, niet meer ademen. Als de politie ter plaatse komt, nemen agenten de reanimatie over van de buurvrouw. Ambulancepersoneel constateert direct dat het slecht gaat met de baby en brengt het kindje naar het ziekenhuis, waar het nog drie kwartier vergeefs wordt gereanimeerd. Omdat niet duidelijk is wat de dood heeft veroorzaakt, wordt sectie verricht. Daarbij worden letsels vastgesteld in het gezicht, de ogen en de hersenen.

Letsel is toegebracht
Vier artsen die de baby na overlijden onderzoeken, concluderen dat de schade in de hersenen van de baby geen medische oorzaak heeft, maar dat het letsel is toegebracht. Zij stellen dat er sprake is van “ernstig, recent hoofdtrauma, waaronder wordt verstaan: hevig heen en weer schudden van het hoofd (acceleratie/deceleratie), hevig uitwendige mechanische stomp, botsende geweldsinwerking op het hoofd (slaan of vallen van een grote hoogte) of een combinatie daarvan.”

Wat zich precies heeft afgespeeld voorafgaand aan het overlijden van de baby, is niet duidelijk. De verdachte heeft aangegeven dat hij de baby door elkaar heeft geschud, maar zijn verklaringen zijn niet volledig en/of ongeloofwaardig, gelet op het letsel dat is aangetroffen bij het kindje. Het OM deelt de conclusie van de artsen dat het letsel van de baby moet zijn veroorzaakt doordat het hoofdje heftig heen en weer is bewogen.

Slaan/stompen tegen het hoofd, schudden; het zijn handelingen waarvan bekend is ze fataal kunnen zijn voor baby’s. Ook de verdachte moet dit hebben geweten. Het kan niet anders dan dat de verdachte bewust de aanmerkelijke kans heeft aanvaard dat het kindje zou komen te overlijden, sprak een van officieren. Het OM stelt daarom dat er sprake is van opzet en komt tot een eis voor doodslag.

Zwaardere straf
De officieren vragen de rechtbank de verdachte een zwaardere straf op te leggen dan de huidige interne richtlijnen van het OM voorschrijven. Daarmee lopen ze vooruit op aanpassing van deze richtlijn en vragen ze de rechtbank rekening te houden met recente jurisprudentie. De verdachte is wat hun betreft volledig toerekeningsvatbaar.

De officieren stellen verder dat er alleen maar verliezers zijn in deze zaak: “Dat het kindje er niet meer is, is een gemis voor iedereen in zijn omgeving. (…) Wij zien twee families die helemaal kapot zijn na het overlijden van de baby. Dat is erg triest.”