DEVENTER - Op zondag 4 juli 2021 rond 04.00 uur ’s nachts drongen twee gemaskerde mannen een huis binnen aan de Dreef in Deventer. De 83-jarige bewoonster lag op dat moment te slapen, maar werd wakker van geluiden in haar woning. De mannen overmeesterden de vrouw en doorzochten de woning. Ze gingen er uiteindelijk met enkele honderden euro’s vandoor. Uit onderzoek blijkt dat er mogelijk een voorverkenning is geweest door twee mannen. Eén van hen staat op beeld. Vanavond worden in Onder de Loep beelden getoond van deze man. Het onderzoeksteam hoopt dat de kijkers van het programma het onderzoek verder kunnen helpen.

Om zoveel mogelijk mensen mee te laten denken, wordt een SMS verstuurd aan iedereen die in de nacht van 4 juli in de Dreef of omgeving was. In het berichtje wordt aandacht gevraagd voor de uitzending van Onder de Loep op donderdag 6 januari, waarin de beelden van één van de mannen die de voorverkenning heeft gedaan worden getoond en de onderzoeksvragen die het team heeft worden besproken.

Verdachten mogelijk uit de omgeving
‘We proberen elke overval op te lossen, hoe lang het ook duurt, zegt de onderzoeksleider, die hoopt dat kijkers van het programma meer informatie hebben over de overvallers. ‘In augustus hebben we ook al aandacht besteedt aan deze zaak in Onder de Loep maar dat heeft helaas nog niet geleid tot de oplossing van deze zaak. We hebben nu beelden van één van de mannen van wie we denken dat hij een voorverkenning heeft gedaan. Door er in Onder de Loep opnieuw aandacht aan te besteden, hopen we dat mensen de verdachte herkennen en belangrijke informatie doorgeven.’

Onder de Loep wordt donderdag 6 januari om 17.30 uur uitgezonden op RTV Oost.

SMS-bom
U heeft misschien een SMS ontvangen en wilt weten hoe de politie aan uw nummer komt. De politie kan mastgegevens opvragen om te achterhalen welke telefoons er op een bepaald moment in de buurt waren. Dat levert een lijst op met telefoons die op het gevraagde moment op de mast hebben aangestraald. Met die gegevens kan dus gericht een groep geselecteerd worden die de SMS ontvangt. Het kan echter ook zijn dat u niet in Deventer was, maar op dat moment langsreed. Uw telefoon kan dan zijn aangestraald op de mast, waardoor u nu ook een SMS hebt ontvangen.

De recherche wil iedereen die de nacht van de overval in (de omgeving van) de Dreef was dus vragen om mee te denken in het onderzoek. ‘We houden rekening met de mogelijkheid dat de daders aan het verkeerde adres waren,’ zegt de teamleider. ‘We hebben ook het vermoeden dat er meer mensen weten van de aanleiding en de achtergrond van deze overval. We kunnen uw informatie dus goed gebruiken.’

Vertrouwelijk praten of anoniem melden
Als u informatie of camerabeelden wilt doorgeven aan de politie dan kan u dat doen via onderstaand tipformulier. Wilt u liever vertrouwelijk of anoniem met de politie praten, dan zijn daarvoor ook mogelijkheden.

Vertrouwelijk praten kan met Team Criminele Inlichtingen (TCI). Als enige afdeling van de politie mag deze afdeling de gegevens van de bron voor diens veiligheid afschermen. Uw gegevens worden alleen bekend bij het TCI en niet verder intern of in het dossier gedeeld. Het eerste contact met het TCI, verloopt via het Team Nationale Inlichtingen (TNI). Als u tijdens kantoouren belt, krijgt u een medewerker van het TNI aan de lijn. Deze vraagt u om op hoofdlijnen te vertellen wat voor soort informatie u wilt delen. Aan de hand daarvan, beoordeelt de medewerker of het een zaak is voor het TCI. Is dat het geval, dan vraagt de medewerker naar uw naam, woonplaats, geboortedatum en telefoonnummer. Deze gegevens worden niet buiten het TCI domein gedeeld. Vervolgens neemt de medewerker contact op met het TCI van de eenheid waar de misdrijven gepleegd zijn of worden. Collega’s van dat team nemen vervolgens contact met u op, om met u een afspraak te maken. Tijdens deze afspraak kunt u uw informatie delen. TNI is bereikbaar op 088 - 661 77 34.

Volledig anoniem melden is ook mogelijk. Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijke organisatie - en dus geen onderdeel van de politie - die niet naar uw gegevens vraagt en uw telefoonnummer niet kan zien. Alleen als uw informatie niet naar u te herleiden valt, wordt uw tip doorgegeven aan de politie, zonder dat uw gegevens ooit bekend worden. MMA is bereikbaar op 0800-7000. U kunt ook volledig anoniem digitaal tippen via www.meldmisdaadanoniem.nl

2021308101 AC