DEVENTER - De rechtbank ontslaat een 36-jarige man zonder vaste woon-of verblijfplaats van alle rechtsvervolging voor een steekincident in de instelling waar hij verbleef. De rechtbank legt de maatregel van terbeschikkingstelling (tbs) met dwangverpleging op. Daarbij krijgt hij ook een contactverbod met het slachtoffer. Ook moet de man het slachtoffer in totaal ongeveer 22 duizend euro aan schadevergoeding betalen.


De man stak op 6 juni 2020 een medebewoner van de instelling waar hij verbleef meerdere keren met een mes. Het slachtoffer raakte hierbij ernstig gewond. De man handelde onder invloed van een stoornis en had voor het incident op zijn kamer bedacht wat hij wilde doen.

Volledig ontoerekeningsvatbaar
De man is door het Pieter Baan Centrum onderzocht. Zij adviseren de man volledig ontoerekeningsvatbaar te verklaren. De rechtbank volgt dat advies en ontslaat de man daarom van alle rechtsvervolging. De rechtbank vindt het wel belangrijk dat de man in de gedwongen kader wordt behandeld en legt de maatregel van tbs met dwangverpleging op.