EMST - De rechtbank veroordeelt 2 Mexicanen en een man uit Oekraïne verdachten voor het produceren van crystal meth in een voormalig restaurant in Emst. De Mexicanen moeten voor hun aandeel in het geheel 3 jaar de cel in. De man uit Oekraïne krijgt 18 maanden gevangenisstraf. De Oekraïner (onder)huurde een deel van een voormalig restaurant in Emst. Verder haalde hij - in hun opdracht - de 2 Mexicanen op en zette ze vervolgens aan het werk als zogenaamde 'koks' in het crystal meth lab. Gebleken is dat het lab nog niet zo lang in werking was.

Medeplichtig
De rechtbank vindt dat de man uit Oekraïne medeplichtig is geweest aan het produceren van crystal meth. Hij huurde het pand en stelde deze ter beschikking aan de Mexicanen. Volgens de rechtbank kan het niet anders dan dat de Mexicanen wisten van de aanwezige methamfetamine in het pand en ook daarover konden beschikken, zodat zij aangemerkt kunnen worden als medeplegers. De rechtbank vindt de mannen ook schuldig aan het treffen van voorbereidingen voor het crystal methlab en voor het aanwezig hebben van methamfetamine.

Professioneel drugslab
De rechtbank oordeelt dat op de gepleegde strafbare feiten alleen een langdurige onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend is. Het ging hier om een professioneel drugslab en kijkend naar de rol die de mannen hadden is er geen reden voor een lagere (deels voorwaardelijke) gevangenisstraf. Zo'n straf is ook noodzakelijk om een voldoende afschrikwekkend effect te bewerkstelligen en herhaling te voorkomen.