NEDERLAND - Het prima weer van dit weekend zet ook de komende week door. Al blijven met name de kustgebieden vatbaar voor een frisse noordelijke zeewind blijft het de gehele week overal droog en lopen de temperaturen naarmate de week vordert weer op.


Na een prachtige zaterdag is het ook op zondag flink zonnig. Hooguit komt lokaal een beetje sluier- of wat stapelbewolking door, maar de zon heeft zeer duidelijk de overhand. Op de Wadden en langs de (noord)kust waait het stevig, met daar af en toe een windkracht 5. In het noorden is het bovendien fris met maxima rond een graad of 15. Verder wordt het zo'n 19 graden langs de westkust, 21 graden in Utrecht en 24, lokaal 25 graden in het zuidoosten.

Na het weekend verandert aanvankelijk nog steeds nauwelijks iets in de weerssituatie. De wind blijft voortdurend uit de noord- tot noordoosthoek waaien en dus is er een duidelijke tweedeling in temperatuur en weerbeeld tussen noord en zuid. De (noordelijke) kustgebieden blijven gevoelig voor een zeewind. Maandag is het weerbeeld morgen vergelijkbaar met vandaag. De zon schijnt flink, alleen in het noorden kan de zon soms achter de bewolking verdwijnen. De waarden liggen tussen de 16 graden op de Wadden tot 25 graden in het zuiden.

Vooral dinsdag lijkt in het uiterste noorden een ietwat wat grijze dag te worden. Elders heeft de zon weer ruimschoots de overhand. De temperaturen zijn vergelijkbaar met maandag, of mogelijk een graadje lager.

Op woensdag verandert er weinig. Het weerbeeld bestaat uit veel zon en soms ook wat wolkenvelden, de kans daarop is opnieuw het grootst in het noorden. Temperaturen liggen dan tussen de 15 graden op de Wadden, 21-24 graden in het midden van het land en lokaal 25 graden in het zuidoosten.

In de tweede helft van de komende week gaat de wind weer wat meer de oosthoek op te zoeken. Vanaf donderdag lopen de temperaturen steeds meer op en wordt het zelfs in de noordelijke en kustgebieden rond de twintig graden. In het binnenland kan men hier nog een paar graden bij op tellen.

Vrijdag en in het volgende weekend loopt de thermometer, zoals het er nu naar uit ziet, verder op. In het binnenland komt het op grotere schaal tot de zomerse 25 graden en lokaal zou het zelfs een graad of 28 kunnen worden in het zuiden.