NEDERLAND - Deze zaterdag lijkt voorlopig de laatste redelijk mooie lentedag, want de voorspellingen voor komende week zijn bovenal fris en guur met de nodige buien en wind. Mocht u de winterjas al opgeborgen hebben, dan is het geen overbodige luxe om deze toch weer uit de kast te halen.


Zondag is het op de meeste plaatsen droog met een mix van wolken en zon. Daarmee lijkt het opnieuw prima buitenweer, maar zo voelt het zeker niet. De wind draait van het zuidwesten naar het westen tot noordwesten en die stroomt koelere lucht ons land binnen. De temperatuur stijgt naar een graad of 12 vlak aan zee tot lokaal nog 16 graden in Limburg. In de loop van de avond kan vooral in het zuiden van het landwat lichte regen vallen.

In het begin van de nieuwe week krijgen we te maken met een heel ander weertype. Er trekken talrijke buien over het land en dat begint maandag al. Lokaal kunnen de buien pittig uitpakken met kans op hagel en een enkele klap onweer. De buien gaan tevens gepaard met een zeer stevige wind. Er staat een matige tot aan de kust mogelijk een harde westen- tot noordwestenwind, 4-7 Bft. Het wordt 10 tot 12 graden, maar de wind zorgt ervoor dat het gevoelig kouder is.

Ook dinsdag trekken er opnieuw flink wat buien over het land. Tussen de buien door zijn ook droge momenten waarbij de zon even schijnt, maar het wordt op veel plekken niet veel warmer dan een graad of 10. Dat is vrij koud voor de tijd van het jaar. Normaal gesproken stijgt het kwik half april naar 12 tot 16 graden. De westen- tot noordwestenwind is nog steeds stevig.

Ook woensdag lijkt het erop dat de wind voornamelijk uit het noorden blijft waaien al is die minder hard van kracht. Hierdoor wordt nog steeds relatief koele lucht aangevoerd, wat ook goed terug te zien is aan de temperatuur. De buienactiviteit neemt wel af, al is er immer kans op een buitje dus hou de radar in de gaten als u de deur uit moet.

Op donderdag en vrijdag verandert er wat dat betreft niet veel. Ook de nachten verlopen een stuk frisser dan de afgelopen tijd, met minima van enkele graden boven nul. Mogelijk kan het in het binnenland zelfs tot grondvorst komen, dus zelfs de winterjas is geen overbodige luce, mocht u die al opgeborgen hebben.

In het volgende weekend is er een lichte verbetering, maar veel warmer als een graad of 12 zal het niet worden. Wel neemt de wind en buienkans geleidelijk af.