DEVENTER - De Dodenherdenking in Deventer krijgt dit jaar een bijzonder karakter door de aanwezigheid van de 99-jarige veteraan Nick Janicki uit Canada.

Samen met burgemeester Ron König onthult Nick Janicki een herdenkingsplaquette, ter ere van het Canadian Scottish Regiment. De onthulling vindt plaats op donderdag 4 mei 2023 om 17.30 uur, op de binnenplaats van het Stadhuis van Deventer (Grote Kerkhof 1). ’s Avonds zal Nick Janicki ook aanwezig zijn bij de plechtigheden rond de Dodenherdenking op het Grote Kerkhof.

Bevrijding centrum van Deventer

Op 10 April 1945 werd Deventer bevrijd door eenheden van de 7e Canadese infanteriebrigade. Janicki maakte onderdeel uit van het Canadian Scottish Regiment, dat verantwoordelijk was voor de bevrijding van het centrum van Deventer. Op en rond de bevrijding van Deventer kwamen 9 leden van het regiment om het leven en 35 leden raakten bij schermutselingen gewond.

Zindering

Burgemeester Ron König ziet uit naar de komst van de veteraan: “Hij is een van de laatst nog levende bevrijders van de stad Deventer. Dat maakt het zo ontzettend bijzonder. Net als 78 jaar geleden gaat er een zindering door Deventer, alsof de oude stad voelt: Nick komt er aan!”

Getrouwd met Deventerse

Broer Dave Janicki kwam om bij gevechten rond Groesbeek en is daar op de Canadese begraafplaats begraven. De band tussen Deventer en Nick Janicki kreeg in 2002 een persoonlijke lading. Hij trouwde dat jaar met Derthie (‘Dorothy’) Wolthuis, die hij tijdens de bevrijding in Deventer had leren kennen.

Plechtigheden Dodenherdenking

Ook elders in Deventer starten op donderdag 4 mei vanaf 19.00 uur plechtigheden rond de Dodenherdenking: bij het Etty-Hillesum monument, het verzetsmonument, het Twentol monument en het Indiëmonument. Bezoekers van de eerstgenoemde monumenten gaan in een stille tocht naar de centrale herdenking op het Grote Kerkhof. Hier zal op grote beeldschermen onder meer een film te zien zijn over ‘leven met oorlog’, het thema van de Dodenherdenking 2023.