DEVENTER - De Rielertuin. Zo heet het ontwerp voor de nieuwe woonbuurt op het voormalige Shita-terrein, bij de tunnel aan de Rielerweg. Hegeman Ontwikkeling uit Almelo bouwt hier straks appartementen en woningen in een groene omgeving.


Op de plek waar vroeger de Shita-flat stond, komen 12 koopappartementen, 3 tussenwoningen, 5 geschakelde en 1 vrijstaande woning. Dit afwisselende ontwerp van Hegeman kreeg de beste beoordeling van de gemeente, en daarmee de opdracht gegund.

Verandering

Wethouder Wonen Rob de Geest: “Het is heel fijn dat er weer woningen bij komen in Deventer, en dat de Shita-locatie na zoveel jaar weer een mooie woonbuurt wordt. Voorstad Oost heeft de afgelopen jaren een grote verandering ondergaan. Het groene ontwerp van de Rielertuin voegt daar iets moois aan toe. Op de oude speeltuinlocatie, aan andere kant van de Rielerweg, komen huurwoningen van Rentree en zorgwoningen van Solis.” Al met al mooie ontwikkelingen voor de wijk.

Beoordeling

De gemeenteraad stelde in 2020 het ontwikkelperspectief vast. Zes partijen dienden een ontwerp in, met een bod voor de grond in een gesloten envelop. Alle ontwerpen zijn beoordeeld op ruimtelijke kwaliteit, duurzaamheid en het woningbouwprogramma. Omwonenden mochten ook punten verdelen over de ingediende ontwerpen. Daarna zijn de enveloppen met de biedingen geopend. Hegeman had niet het hoogste bod, maar scoorde in de totale beoordeling wel het beste.

Toekomstbestendige wijk

Evert van Kooten, directeur van Hegeman Ontwikkeling BV, is trots op het ontwerp dat er ligt. “Dit is een prachtige centrale plek in Deventer. Er komt een groene, toekomstbestendige wijk voor veel verschillende mensen. We hebben veel aandacht besteed aan spelen, veiligheid, duurzaamheid en gezamenlijkheid en er is plek voor jong én oud. We bouwen hier een plek waar mensen graag willen wonen, nu én in de toekomst.”