DEVENTER - Eén van de meest gerenommeerde Nederlandse architectenbureaus is geselecteerd om het nieuwe, duurzame sportcomplex in Bathmen te ontwerpen.


Op 15 september 2023 bezegelen de gemeente Deventer en architectenbureau RAU de samenwerking. Het nieuwe sportcomplex vervangt de huidige sporthal ‘De Uutvlog’ die al 45 jaar intensief wordt gebruikt.

Eerdere toonaangevende ontwerpen

Deventer kiest met RAU voor een architectenbureau dat verantwoordelijk is voor vele toonaangevende ontwerpen, zoals het 1e circulaire gemeentehuis in Brummen (2013) en het hoofdkantoor van Triodos Bank in Driebergen-Rijsenburg (2019). Daarnaast is woongebouw Juf Nienke, geopend in 2023, momenteel het meest duurzame gebouw van Amsterdam. RAU ontwierp eerder sportcomplexen in Amsterdam (sportgebouw Bibian Mentel) en Hoofddorp (sporthal Het Spectrum). In Deventer is het gebouw van wijkvoorzieningencentrum Kei 13 (aan het Wezenland in Keizerslanden) ook ontworpen door het bureau.

Gebouw met toekomst

Oprichter van het bureau is naamgever Thomas Rau: “RAU ontwerpt en bouwt vanuit het bewustzijn dat alles tijdelijk is. We ontwerpen niet zozeer gebouwen voor de toekomst, die kennen we namelijk niet, maar juist gebouwen met een toekomst. Gebouwen die nu als een optie de actuele vraag beantwoorden. Als de vraag zich in de toekomst wijzigt, dan moet deze optie eenvoudig verruild kunnen worden voor een volgende, zonder verlies van waarde van materialen of investeringen.”

“Duurzaamheid, de juiste inpassing in de omgeving en het betrekken van de initiatiefgroep Sportvoorziening Bathmen zijn belangrijke uitgangspunten geweest bij de selectie van een architect”, legt wethouder Rob de Geest (Herstructurering en Sport) uit. “Met RAU kiezen we voor een bureau met visie en ervaring op al deze terreinen. Het bureau heeft overtuigende ideeën over het nauw betrekken van de initiatiefgroep en omwonenden, waardoor zij mee kunnen denken over het ontwerp.”

Betrokkenheid

In de voorbereidingen zijn sportverenigingen, scholen en het Sportbedrijf Deventer betrokken. Zij worden ook in de volgende stappen betrokken bij de totstandkoming van het sportcomplex. Begin 2024 moet het 1e, voorlopige ontwerp gereed zijn. De geraamde kosten voor het gehele bouwproject bedragen 15,2 miljoen euro.