DEVENTER - Deventer bereidt een verbod op fossiele reclame in de openbare ruimte voor. Burgemeester en wethouders geven daarmee gehoor aan een van de adviezen van de Klimaatraad. Wat precies onder fossiele reclame valt, moet nog worden uitgewerkt. Reclames voor vliegreizen en diesel- en benzineauto’s horen er in ieder geval bij.
Klimaatraad
De Klimaatraad, een groep van ongeveer 100 inwoners van Deventer, bracht in 2024 dertig adviezen uit aan de gemeente. Daarbij zat ook de oproep om klimaatbelastende reclame in de openbare ruimte te verbieden. Na een gesprek met de gemeenteraad over het reclamebeleid, willen burgemeester en wethouder nu fossiele reclame gaan verbieden via de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).
“Met een verbod op fossiele reclame sluiten we ons aan bij een groeiende groep gemeenten”, aldus wethouder Jaimi van Essen (Milieu). “We nemen verantwoordelijkheid in de strijd tegen klimaatverandering. Fossiele reclame verdwijnt hiermee uit het Deventer straatbeeld. Dat is een belangrijke stap op weg naar een duurzamere en gezondere leefomgeving.”
Rechtszaak Den Haag
Den Haag was begin dit jaar de eerste Nederlandse gemeente die een verbod op fossiele reclame opnam in de APV. De ANVR, de branchevereniging van reisorganisaties, spande een kort geding aan tegen dit verbod, maar op 25 april 2025 oordeelde de rechter dat gemeenten de vrijheid hebben om via de APV maatregelen te nemen die in het belang van het leefklimaat voor hun inwoners zijn.
Wijziging APV
De gemeente gaat nu een wijziging van de APV voorbereiden. Naar verwachting krijgt de gemeenteraad een voorstel voor die wijziging in april of mei van 2026 voorgelegd. Na besluit van de gemeenteraad, kan het verbod dan ingaan. Die planning geeft de verhuurders van reclameplekken in de openbare ruimte, zoals bushokjes en reclameborden langs de weg, de tijd om contracten met adverteerders af te ronden en andere adverteerders te werven.
Gezondheid
Het college vindt het te ver gaan om ook reclame voor vlees- en zuivelproducten te verbieden. Weliswaar is er een verband tussen vlees- en zuivelproducten en klimaatverandering, maar de link met gezondheid is juridisch minder duidelijk dan bij fossiele reclame: er zijn ook positieve effecten van vlees- en zuivelproducten. Ook in de gemeente Den Haag is niet voor een verbod op vlees- en zuivelreclame gekozen.