DEVENTER - De natuur in Overijssel heeft er in totaal meer dan 57.000 bomen en bosplantsoen bij gekregen. In de gemeente Deventer zijn dat er maar liefst 5210. De 180 bomen en ruim 5000 stuks bosplantsoen (kleinere bomen) zijn eerder dit jaar door inwoners van de gemeente Deventer aangevraagd. Het plantmateriaal wordt uitgedeeld tijdens de Boomdeeldag op zaterdag 19 november van 9.00 tot 13.00 uur bij de natuur- en milieueducatie boerderij De Ulebelt.


Boomdeeldag in Deventer

Deventer is één van de locaties op de eerste Boomdeeldag, zaterdag 19 november 2022. Het project Natuur voor Elkaar (van de provincie Overijssel) gaf inwoners voor de zomer de kans om tegen een kleine vergoeding bomen en bosplantsoen aan te vragen. De provincie organiseert deze actie samen met Landschap Overijssel en 17 deelnemende gemeenten, waaronder Deventer. Deze herfst en winter is het zover: het plantgoed wordt door de deelnemers opgehaald tijdens de Boomdeeldagen en op hun eigen grond geplant.

Gedeputeerde Ten Bolscher is enthousiast: “Met de Boomdeeldagen leveren we samen een enorme bijdrage aan het versterken van onze natuur en het landschap. Met de 57.849 bomen en bosplantsoen die we nu in totaal in de provincie uitdelen, komen we weer een stap dichter bij ons doel van 1,1 miljoen nieuwe bomen in Overijssel!”

Iedereen een boom

De provincie Overijssel is in 2019 gestart met het project ‘Iedereen een Boom’. In dit project is het doel om 1,1 miljoen nieuwe bomen in Overijssel te planten. Samen met andere partijen organiseert de provincie diverse acties mét inwoners om bomen te planten. De Boomdeeldagen horen hier ook bij. Inwoners die een boom planten, kunnen deze aanmelden via www.iedereeneenboom.nl. Sinds de start van het project zijn er al 330.021nieuwe bomen geplant.

Veel aanvragen van Deventenaren

Wethouder Marcel Elferink is blij dat zoveel Deventenaren een of meer bomen hebben aangevraagd. “Inwoners van Deventer vinden groen in hun leefomgeving belangrijk, dat toont deze Bomendeeldag duidelijk aan. En bomen zijn ook belangrijk: ze dragen bij aan de biodiversiteit, zorgen voor schone lucht en voor schaduw.”

Gratis zaailingen

Tijdens de Boomdeeldagen kunnen mensen ook gratis zaailingen krijgen bij de Ulebelt. Dit zijn babybomen, die zijn geoogst op De Ulebelt, bij park Brinkgreven, in terrein van IJssellandschap en bij boeren in de buurt. Naar verwachting worden er zaterdag ongeveer duizend boompjes uitgedeeld.