DEVENTER - De gemeente Deventer biedt de Molukse gemeenschap de gelegenheid om tot 2050 de grafrechten over te nemen van de eerste generatie Molukse KNIL-militairen en hun echtgenotes. Ook komen er gedenktekens op 2 begraafplaatsen.


Ruim 70 jaar geleden werden Molukse KNIL-militairen (in dienst van Nederland) voor een tijdelijk verblijf naar Nederland verscheept. Sinds de jaren zestig verblijft ook een groep Molukkers in Deventer, met name in de wijk Keizerlanden.

Respect en erkenning

“Met dit gebaar wil Deventer haar respect uitspreken voor de Molukse KNIL-militairen die naar Nederland kwamen, zonder te weten dat zij hun ouders nooit meer terug zouden zien”, licht burgemeester Ron König toe. “En het is een teken van erkenning voor wat de gehele gemeenschap heeft doorstaan.”
Wiet Tutupoly zegt namens de initiatiefnemers verheugd te zijn over het besluit van het college: “Het is erkenning van aangedaan onrecht maar ook een eerbetoon voor de KNIL-militairen en hun vrouwen die op dienstbevel naar Nederland kwamen voor een tijdelijk verblijf maar uiteindelijk een laatste rustplaats kregen in Overijsselse grond. Dit op meer dan 12.000 kilometer van hun geboortegrond.”

Gedenktekens

De gemeente heeft met vertegenwoordigers van de Molukse gemeenschap onderzocht op welke manier de grafrechten konden worden overgenomen. Samen met de Molukkers zijn de graven van de oud-KNIL militairen in kaart gebracht. Het gaat om bijna 70 graven op de begraafplaats Steenbrugge (langs de Raalterweg) en op de Room-Katholieke begraafplaats Heilige Lebuïnus (Ceintuurbaan). Door de grafrechten over te nemen, hoeven nabestaanden tot 2050 deze niet meer te betalen. Het reguliere onderhoud van de graven blijft in handen van de nabestaanden.

De nabestaanden kunnen op individuele basis beslissen of zij van het aanbod van de gemeente gebruik willen maken. Op de twee begraafplaatsen komen ook gedenktekens ter ere van de Molukse KNIL-militairen. Aan het ontwerp hiervan wordt nog gewerkt. Voor nabestaanden en rechthebbenden van de graven volgt nog een informatiebijeenkomst, die binnenkort door de initiatiefnemers wordt georganiseerd.