DEVENTER - Met een bedrag van een half miljoen euro wil Deventer het wonen boven winkels verder bevorderen. Mede door die stimuleringsregeling moeten winkelstraten in de binnenstad levendig blijven, ook na winkelsluitingstijden.


Vitaal en levendig

Waar andere steden de laatste jaren kampen met winkelleegstand in hun centra, weet Deventer haar binnenstad vitaal en levendig te houden. Mede door de actieve inzet van binnenstadondernemers blijft het centrum een aantrekkelijk gebied voor winkeliers en horeca om hier te blijven of om zich hier te vestigen.

Meer oren en ogen op straat

“Sommige ruimtes boven winkels kunnen prima worden omgevormd tot goede woonplekken: in deze wooncrisis moeten we alle zeilen bij zetten”, zegt wethouder Rob de Geest (Wonen). “Bovendien brengt het meer leven in de binnenstad, ook nadat winkels ’s avonds hun deuren sluiten; meer ogen en oren op straat zijn ook goed voor de sociale veiligheid.”

Stimuleringsfonds

Het college van burgemeesters en wethouders heeft een plan van aanpak aan de gemeenteraad gepresenteerd. Samen met vertegenwoordigers van onder meer Stichting Deventer Binnenstadsmanagement (SDBM), Stichting Bewonersbelangen Binnenstad Deventer (SBBD), Wonen Boven Winkels Deventer (WBWD), NV Bergkwartier en woningzoekenden wordt verkend hoe financiële ondersteuning het meest effectief is. Voor het einde van dit jaar moet dit resulteren in de stimuleringsregeling.