DEVENTER/ZWOLLE - De burgemeesters van Zwolle, Deventer en Raalte doen een dringende oproep aan de boeren die de voedseldistributiecentra blokkeren: “Onze inwoners hebben jullie gehoord, stop de blokkades”.


Er is maatschappelijk onrust over het voorgenomen stikstofbeleid van het kabinet en de gevolgen daarvan voor de boeren. De protestacties van de boeren hebben tot dusverre kennelijk niet het voor hen gewenste resultaat opgeleverd. Op verschillende plaatsen in onze regio zijn door de boeren blokkades van voedseldistributiecentra uitgevoerd, onder meer in Zwolle (Albert Heijn), Raalte (Jumbo) en Deventer (Aldi, Coöp en Sligro).

We realiseren ons dat de spanning flink is opgelopen. Ondanks alle begrip voor het demonstratierecht en de frustraties van de boeren, zit er aan de blokkadeacties een houdbaarheidsdatum. Aangezien de distributiecentra zorgen voor bevoorrading met versproducten als brood, zuivel en groente in heel oost- en noord-Nederland, van Nijmegen tot de Wadden, mag bevoorrading van daaruit maar een beperkte tijd stagneren. De aanvoer van vers voedsel voor onze inwoners in de supermarkt moet eenvoudig ongehinderd doorgang kunnen vinden. De boerenprotesten zijn de afgelopen tijd doorgedrongen tot de Nederlandse woonkamers, maar niemand zit te wachten op een lege ijskast.

Om die reden roepen wij de boeren op de blokkades van voedseldistributiecentra vanavond om 20:00 uur te beëindigen. Met alle begrip voor de onrust en de zorgen van zowel de regering als de boeren, stellen wij dat ook op andere wijzen daaraan stem kan worden gegeven. We gaan er vanuit dat de boeren om die reden de blokkades beëindigen.

Ron König (burgemeester Deventer), Peter Snijders (burgemeester Zwolle) en Martijn Dadema (burgemeester Raalte).