DEVENTER - De bodycam is nu onderdeel van de uitrusting van de handhavers (boa’s) in Deventer. Bodycams zijn kleine camera’s die op de kleding van de boa’s geplaatst kunnen worden.


De boa kan de bodycam aanzetten om een gebeurtenis te filmen, bijvoorbeeld als er een situatie ontstaat die onveilig is voor omstanders of voor de boa zelf. De beelden kunnen worden gebruikt bij een eventuele aangifte.

“We doen dit project als proef voor een jaar, om erachter te komen hoe het in de praktijk gaat en om te zien of het aantal onveilige situaties afneemt”, legt burgemeester Ron König uit. “We hebben te maken met verschillende zaken, zoals de privacy en veiligheid van omstanders èn onze boa’s zelf. We hopen dat er zich zo weinig mogelijk situaties voordoen dat de boa’s genoodzaakt zijn om de opnameknop in te drukken. Want in conflictsituaties proberen we er in eerste instantie uit te komen door in gesprek te gaan.”


De-escalerend

De boa’s van de gemeente Deventer hebben, als aanspreekpunt, gedurende de dag contact met allerlei mensen. Voorbijgangers schieten hen aan voor informatie, met een vraag of wijzen hen op bijvoorbeeld verkeerssituaties. De bodycams zullen in deze situaties niet worden aangezet.

Het kan ook gebeuren dat boa’s te maken krijgen met agressie of geweld. Uit landelijk onderzoek en ervaring in andere gemeenten blijkt dat het dragen van een bodycam agressie kan voorkomen en dat het een de-escalerend effect heeft op situaties die uit de hand dreigen te lopen.


Hoe werkt het?

Een boa schakelt de bodycam pas in zodra de veiligheid van omstanders of de boa zelf in het geding is. Wanneer mogelijk geeft de boa van tevoren aan dat de bodycam wordt aangezet. De bodycam staat gedurende de dienst op stand-by. Pas als de boa de opnameknop indrukt, worden de beelden opgeslagen. Omstanders die op beeld zijn vastgelegd, kunnen binnen 72 uur aangeven dat ze de beelden willen inzien. Zij krijgen de beelden te zien waar zij zelf op staan: anderen die op de beelden te zien zijn, worden onherkenbaar gemaakt.


Opslaan van de beelden

Als er beelden zijn gemaakt, worden deze automatisch na de dienst opgeslagen in een beveiligde (digitale) omgeving. De beelden kunnen niet op straat door de boa bekeken worden. De beelden worden automatisch na 72 uur verwijderd, tenzij er juridische redenen zijn om deze langer te bewaren. Als een handhaver slachtoffer wordt van agressie of geweld, kunnen de beelden gebruikt worden voor aangifte bij de politie. Ook kan de politie de beelden opvragen bij de gemeente.