DEVENTER - De nieuwbouw aan de Kop Handelskade kan nu echt van start. Begin deze maand tekenden studentenhuisvester DUWO en woningcorporatie Rentree met ontwikkelaar Explorius Vastgoedontwikkeling en Nijhuis Bouw de koopovereenkomst voor de nieuwbouw van 88 studentenwoningen en 76 sociale huurwoningen aan de Handelskade in Deventer.


Voorjaar

In augustus is al begonnen met de sloop van de voormalige bedrijfs- en kantoorpanden. De nieuwbouw van het gehele project begint op zijn vroegst in het voorjaar van 2024. Alle woningen en bedrijfsruimten kunnen dan naar verwachting halverwege 2026 gereed zijn voor bewoning en ingebruikname.
‘De start van de bouw is een belangrijke mijlpaal in de verdere ontwikkeling van stadscampus De Kien’, aldus wethouder Lars Wijnhoud. ‘Een levendig gebied waar mensen wonen, werken, studeren en elkaar ontmoeten, op loopafstand van de binnenstad en het openbaar vervoer. In de Kop Handelskade komt een mooie mix van studentenwoningen, sociale huurwoningen, koopappartementen, kantoorruimte en horeca.’


Subsidie

Dat de bouw nu groen licht krijgt, komt mede doordat de gemeente Deventer een subsidie ontvangt van de Rijksoverheid, de ‘Startbouwimpuls’, om woningbouwprojecten versneld van start te laten gaan. Daarnaast investeert de gemeente Deventer in het opwaarderen van de openbare ruimte rondom het project.


Huurwoningen en studentenstudio’s

Rentree en DUWO kopen woningen aan in één van de drie toekomstige nieuwe gebouwen: De Linie. Voor Rentree gaat het om 76 sociale huurwoningen, met name studio’s en appartementen tussen circa 23 en 45 m2. DUWO koopt 88 kleine zelfstandige studentenstudio’s aan (zogenaamde studettes) van 21 m2. Ook komt er een common room (gemeenschappelijke ruimte), een (brom)fietsstalling en een wasserette. Het gebouw telt negen bouwlagen.


Koopappartementen, kantoren en horeca

In De Frontier, een hoge woontoren, komen 43 ruime koopappartementen. De verkoop van deze koopappartementen van ca. 102 tot 166 m2 is deze zomer gestart. Naast woningbouw bevat het project ook kantoor- en horecaruimte: Het Blok.