DEVENTER - Het Havenkwartier in Deventer blijft groeien: voor de komende tijd staan weer 2 nieuwe ontwikkelingen op stapel.


De gemeente werkt aan de uitvraag voor een nieuw karakteristiek gebouw tussen de grijze silo en de haven. En voor de voormalige locatie van Ter Hoeven Verf heeft ontwikkelaar Jansen de Jong plannen voor de bouw van een woontoren met appartementen, bedrijfsruimte en parkeervoorzieningen.

Wethouder Lars Wijnhoud: ‘Deze ontwikkelingen zorgen voor extra levendigheid in het Havenkwartier. Bovendien kunnen veel mensen hier straks een mooie nieuwe woning vinden’.

Levendige en eigenzinnige wijk

Met de 2 ontwikkelingen worden straks ook de laatste 2 beschikbare stukken grond op het Havenkwartier gevuld. Dit gebied tussen de Mr. H.F. De Boerlaan en de eerste havenarm in Deventer maakte de afgelopen 10 jaar een spectaculaire verandering door. Van een verouderd industrieterrein werd het een levendige en eigenzinnige wijk voor wonen, werken, cultuur en vrije tijd. In de loop van de jaren is er ook nieuwbouw toegevoegd, steeds vanuit de visie dat het gebied ruimte biedt voor ondernemers, horeca, kunst en cultuur en ‘stoer wonen’.


Havendame

Op het stuk tussen de grijze silo en de eerste havenarm is nu nog ruimte voor 1 gebouw, de ‘Havendame’. De gemeente werkt aan een ‘uitvraag’ met daarin de voorwaarden waar dit gebouw aan moet voldoen. Die uitvraag is de basis waarop de gemeente straks bepaalt wie hier mag gaan bouwen.


Koploper in ‘biobased’ bouwen

De voorlopige uitvraag gaat uit van een gebouw met ongeveer 25 koopappartementen. De Havendame moet een baken in de haven worden, met een stoere, industriële uitstraling en een levendige begane grond. Daarnaast moet het gebouw een koploper in Nederland worden op het gebied van ‘biobased’ bouwen: het moet voor minstens 50% uit hernieuwbare grondstoffen bestaan. Het Elevatorgebouw, dat naast de toekomstige Havendame staat, moet behouden blijven.


Informatieavond op 2 november

Op 2 november 2023 is er een informatieavond om omwonenden en bedrijven uit de omgeving bij te praten over de uitvraag.


Woontoren met 110 appartementen, bedrijfsruimten en parkeervoorzieningen

Op een andere locatie in het Havenkwartier, tussen de Scheepvaartstraat en de Industrieweg, wil projectontwikkelaar Janssen de Jong een woontoren. In de toren komt ruimte voor circa 110 appartementen, enkele bedrijfsruimten en parkeervoorzieningen. De komende tijd gaat de gemeente in gesprek met Janssen de Jong over de financiële, technische en inhoudelijke aspecten van dit voornemen.


Vervolg

Beide ontwikkelingen gaan naar verwachting enkele jaren in beslag nemen. Bij beide volgen participatietrajecten.