DEVENTER - De herinrichting van de Lebuinuspleinen loopt een paar maanden vertraging op. Dat gaat met name om de Stromarkt en de Kleine Poot.


De belangrijkste oorzaak voor vertraging is slecht leverbaar materiaal.

Ondanks de officiële opening in mei, is het werk op het Grote Kerkhof ook nog niet helemaal klaar. De verwachting is nu dat de werkzaamheden op het Grote Kerkhof, Stromarkt en Kleine Poot in december 2022 zijn afgerond.

Wethouder Thomas Walder: "Vertraging is natuurlijk nooit leuk. Momenteel hebben we helaas te maken met een groot tekort aan grondstoffen en menskracht. Dat is een wereldwijd probleem. Ondanks de vertraging van een paar maanden werken we keihard door. Eind dit jaar hebben we er weer een prachtig plein bij en kan iedereen genieten van een nog mooier Deventer!

Wachten op leveringen

Voor beide pleinen zijn verschillende oorzaken te noemen voor de vertraging. Het wachten op het bestelde natuursteen is 1 van de grootste oorzaken voor de vertraging. Leveranciers stellen levertijden steeds uit, omdat de vraag naar Belgisch hardsteen erg groot is. Ook de levering van ‘staf van Lebuinus’, de speciale verlichtingsmasten op het Grote Kerkhof, duurt langer dan verwacht.

De Deventer historie compleet maken

Het graafwerk in de Stromarkt gebeurt onder begeleiding van het team van Archeologie. Dit team doet bijzondere vondsten. Dat is goed nieuws voor het compleet maken van de historie van de stad. De zorgvuldigheid vraagt meer tijd dan gepland. De aanleg van riolering en aanbrengen van bestrating in de Stromarkt en Kleine Poot moet daarom soms even wachten.

Nog even geduld

De vertraging door verschillende oorzaken betekent helaas langer overlast voor bewoners, ondernemers, bezoekers en bibliotheek. In december kan iedereen genieten van het Grote Kerkhof en de Stromarkt die dan helemaal klaar zijn.

Grote Kerkhof, een fijn plein

Ondanks dat het nog niet helemaal af is, wordt het plein volop gebruikt door Deventenaren en bezoekers. De afgelopen weken speelden kinderen in het waterelement en zaten mensen heerlijk te lezen in de groene stoelen die op het plein staan. Vanaf 20 juli kan er ook weer gespeeld worden in de grote zandbak. De zandbak staat dit jaar naast café Vrienden van Vroeger.

Op de Stromarkt kan weer geparkeerd worden

Vanaf 1 augustus heeft aannemer Hoornstra-Ophof vakantie. De Stromarkt is op dat moment vanaf de Graven toegankelijk voor autoverkeer en er kan weer geparkeerd worden. De Kleine Poot is in de vakantieperiode niet toegankelijk voor auto- en fietsverkeer. De stoep is wel toegankelijk voor voetgangers.

Meer informatie

Over de ontwikkelingen van de Lebuinuspleinen lees je meer op www.deventer.nl/lebuinuspleinen.