DEVENTER - Jongeren in Deventer moeten de kans krijgen zich goed te ontwikkelen, zodat ze een goede kans maken op een vervolgopleiding of een passende baan. Leerplichtambtenaren en doorstroomcoaches hebben meer contact met ouders, leerlingen, onderwijs en zorginstellingen om dit voor elkaar te krijgen.

Het college van burgemeester en wethouder heeft het jaarverslag ‘Jaarmagazine leerplicht en doorstroompunt over het schooljaar 2023-2024’ vastgesteld.

Aandacht

In Deventer is het aantal jongeren dat thuis komt te zitten door psychische of lichamelijke redenen in het schooljaar 2023 – 2024 iets minder geworden in vergelijking met het jaar ervoor. Landelijk neemt dit aantal toe. Dat vraagt volgens wethouder Ilse Duursma (Jeugd en Onderwijs) om aandacht: “Wij proberen via doorstroomcoaches meer in contact te komen met de leerlingen en hun ouders zodat zij zich minder verloren voelen en dat wordt positief ontvangen.”

Samen helpen

Door het intensievere contact, krijgt gemeente Deventer beter zicht op de redenen van het schoolverzuim. “En dat is belangrijk om samen met het onderwijs en de zorg, de leerlingen te kunnen helpen en daar gaat het uiteindelijk om,” aldus Duursma.

Ontwikkeling

Het doel van de inzet van leerplichtambtenaren en doorstroomcoaches is om alle kinderen en jongeren van 5 tot en met 22 jaar in Deventer kansen te bieden op een goede ontwikkeling. Minder schoolverzuim en schooluitval vergroot de kans dat jongeren een baan of een startkwalificatie kunnen halen. Een startkwalificatie betekent een diploma havo, vwo of mbo-niveau 2 of hoger.

Overstapcoach ook voor nieuwkomers

Sinds het schooljaar 2023 – 2024 is er een speciale doorstroomcoach, de overstapcoach. Deze coach moet voorkomen dat leerlingen school verlaten zonder diploma. Een overstapcoach helpt leerlingen die dat nodig hebben met de stap naar de vervolgopleiding. Dat kunnen praktische zaken zijn maar de overstapcoach kan ook net het mentale steuntje in de rug geven dat een leerling nodig heeft. Een overstapcoach komt nu ook in dienst van de Internationales Schakelklas (ISK) voor jonge nieuwkomers. Deze leerlingen zijn vaak kwetsbaar en kunnen goed hulp gebruiken bij de overstap naar een reguliere school.

Oudere jongeren

Vooruitlopend op de komst van de nieuwe wet van school naar duurzaam werk, is Deventer dit schooljaar alvast begonnen om ook de wat oudere jongeren van 23 tot en met 26 jaar te helpen aan een baan of aan een startkwalificatie. Zij hebben vaak flexibele contracten, ontvangen vaak lagere lonen en lopen een groter risico op langdurige werkloosheid.

Via inlichtingenbureau Jongeren in Beeld benadert de gemeente hen zoveel mogelijk via WhatsApp, een kaartje of een bezoekje. Duursma: “De jongeren waarderen dat en op die manier horen wij of ze hulp nodig hebben en welke hulp dat moet zijn voor de juiste begeleiding naar school of naar werk.”