DEVENTER - De gemeente, woningcorporaties en het Bijzondere Zorgteam hebben een nieuwe aanpak ontwikkeld om in te kunnen grijpen als sprake is van ernstige woningvervuiling.

Woningvervuiling en verzameldrang in en om een woning kan zo ernstig worden, dat het ten koste gaat van het welzijn, de gezondheid, de veiligheid en/of leefbaarheid van de bewoner en soms ook omwonenden.

Wethouder Rob de Geest: “Als er sprake is van extreme vervuiling, is er vrijwel altijd meer aan de hand. Met het nieuwe beleid willen we de vervuiling aanpakken, maar ook breder kijken welke hulp iemand nodig heeft om problemen in de toekomst te voorkomen.”

Probleemhuishouden

Er is sprake van een hygiënisch probleemhuishouden als de vervuiling van een woning door bewoners leidt tot ernstige stankoverlast, overlast van ongedierte en of gevaar voor de gezondheid van personen, brand- of instortingsgevaar.

Aan de slag met gedrag

In de nieuwe aanpak gaat het om het opruimen van de vervuilde woning maar vooral ook om het motiveren van de betrokkene en zijn omgeving om met de vervuiling aan de slag te gaan en ervoor te zorgen dat iemand niet weer in hetzelfde gedrag terugvalt. Als dat niet leidt tot verbetering, kan

in uitzonderlijke situaties worden overgegaan tot dwang.

Blijf op de hoogte van het nieuws van de gemeente Deventer en abonneer u op onze wekelijkse nieuwsbrief. Volg ons ook op Twitter, Facebook en Instagram.