DEVENTER - Om het monumentale karakter van de Bolwerksmolen en de activiteiten van de molen in de toekomst te behouden, is specifieke professionele kennis noodzakelijk. Daarom ziet het college van burgemeester en wethouders in Stichting IJssellandschap de meest geschikte partij als nieuwe eigenaar. Zij starten gezamenlijk een verkenning. Stichting IJssellandschap doet dit in samenspraak met de huidige molenaar, Stichting Bolwerksmolen en de omgeving, zoals buurtbewoners, ondernemers en andere betrokkenen.
Beeldbepalend icoon
De Bolwerksmolen (gebouwd in 1863) staat aan de voet van de Wilhelminabrug, en is beeldbepalend voor de skyline van de stad Deventer. Samen met onder meer de IJssel, de Lebuinustoren, de Wilhelminabrug, de spoorbrug en de torens van de Bergkerk, vormt de molen een herkenbaar silhouet van de stad. De gemeente is niet alleen eigenaar van de houtzaagmolen (rijksmonument), maar ook van de bijbehorende molenaarswoning, de kapschuur en de kolk.
“We onderzoeken al enige tijd bij wie wij de Bolwerksmolen in goede handen kunnen doorgeven voor toekomstige generaties”, legt wethouder Rob de Geest (Vastgoed) uit.
Wethouder Ilse Duursma (Erfgoed en Monumentenzorg) zegt: “De eisen die we daarbij hebben gesteld, zijn stevig omdat we het hier hebben over een icoon van Deventer. Daar gaan we zorgvuldig mee om.”
Toekomstvisie
De Stichting Bolwerksmolen en de huidige molenaar hebben op verzoek van de gemeente hun visie op de toekomst van de Bolwerksmolen uitgewerkt. De gemeente omarmt deze toekomstvisie, die vervolgens de basis vormde voor de zoektocht naar een nieuwe eigenaar. In die visie is beschreven dat de molen ook in de toekomst moet blijven draaien en zagen, waarbij erfgoed-waarden worden gerespecteerd. Ook mag de exploitatie van de molen en de bijgebouwen alleen met respect voor de omgeving worden uitgevoerd. Als er extra activiteiten bij komen, dan moeten die passen bij de gezichtsbepalende en karakteristieke plek.
Ervaren in beheer en exploitatie
Stichting IJssellandschap heeft ervaring met beheer en exploitatie van monumentaal erfgoed. Zij bezit al gronden rondom de Bolwerksmolen en heeft kennis van het beheer van hoeves, landerijen, bosgebieden en een molen (de Bökkers Mölle in Olst). Daarmee is de stichting volgens het college van burgemeester en wethouders goed in staat om de molen en de maatschappelijke functie in stand te houden.
Eigenaarschap door Stichting IJssellandschap biedt kansen voor een verdere samenwerking met de gemeente op het gebied van beheer, landschapsbeleving en het verbinden van stad en land. De stichting is ervaren in het beheer van bosgebieden en houtverwerking op duurzame wijze; dat sluit naadloos aan bij het gebruik van de houtzaagmolen. Verder kunnen de recreatieve en educatieve functies van de Bolwerksmolen worden versterkt.
Vervolgstappen
De volgende stap is het opstarten van de verkenningsfase met Stichting IJssellandschap.
In de verkenningsfase geeft Stichting IJssellandschap een doorkijk naar haar definitieve plan. In de onderhandelingsfase krijgen het definitieve plan en de prijs meer vorm. De rol van de molenaar en Stichting Bolwerksmolen krijgt hierbinnen een belangrijke positie en zal mede door hen worden beoordeeld. Hun advies weegt mee in het definitieve besluit van het college. De verwachting is dat in het voorjaar van 2026 een definitief besluit valt. In mei 2026 is het precies 50 jaar geleden dat de molen feestelijk werd heropend na de 1e grondige restauratie.