DEVENTER - Met bijna 160.000 overnachtingen in coronajaar 2020 valt de terugval in het aantal overnachtingen in Deventer mee. Het aantal is wel lager dan in 2019. Toen waren er ruim 180.000 overnachtingen. Campings en accommodaties zoals bed and breakfasts laten in 2020 in totaal een stijging in het aantal overnachtingen zien. Deze sector profiteerde van vakantiegangers in eigen land. De hotelsector had het moeilijker.

Wethouder Thomas Walder: “Verblijfsaccommodaties in Deventer hebben zich goed staande gehouden in het lastige coronajaar 2020. Dit is een krachtige sector die ook in deze tijd kansen ziet en grijpt. Campings laten in totaal een stijging zien in het aantal overnachtingen. Nu Nederland steeds meer opengaat is de verwachting dat ook hotels in Deventer weer goede zaken gaan doen.”

Vakantie in Deventer
Campings in en rondom Deventer hebben geprofiteerd van vakantiegangers in eigen land. Het aantal overnachtingen op campings is in totaal met ruim 4% gestegen ten opzichte van 2019. Ook accommodaties zoals bed and breakfasts hebben licht geplust met ruim 3% meer overnachtingen. De hotelsector in Deventer heeft het moeilijker gehad met een terugval van 16%.

Landelijke cijfers
In Deventer valt de terugval in het aantal overnachtingen mee in vergelijking met de landelijke cijfers. In de gemeente Deventer waren er vorig jaar 12% minder overnachtingen dan het jaar ervoor. Landelijk gaat dat om 30% minder overnachtingen. In heel Overijssel waren er 15% minder overnachtingen ten opzichte van 2019. Walder: "De cijfers laten zien dat Deventer een relatief beperkte krimp heeft gehad. Het marktaandeel van Deventer binnen de Nederlandse overnachtingsmarkt is wederom gegroeid."

Forse investeringen
"In Deventer wordt nog steeds fors geïnvesteerd", vervolgt Walder. "In de stad, bijvoorbeeld de net afgeronde Keizerstraat en binnenkort de herinrichting van het Grote Kerkhof. En ook de sector zelf, bijvoorbeeld het prachtige hotel Finch en de opening van Van der Valk. Hierdoor verwacht ik dat we ook de komende jaren kunnen groeien."