DEVENTER - Op vrijdag 19 mei 2023 vindt op de begraafplaatsen aan de Ceintuurbaan en aan de Raalterweg de onthulling plaats van twee gedenkstenen. Zij vormen een erkenning van aangedaan onrecht en een eerbetoon aan de Molukse militairen van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) en hun echtgenotes.


Tijdelijk verblijf

Ruim 70 jaar geleden werden Molukse KNIL-militairen op dienstbevel naar Nederland verscheept. Aanvankelijk was het de bedoeling dat het een tijdelijk verblijf zou zijn, maar nadat de militairen bij aankomst ontslagen werden, keerden zij en hun gezinnen niet meer terug. Sinds de jaren zestig woont ook een groep Molukkers in Deventer, met name in de wijk Keizerslanden.

Gedenkstenen

Op beide begraafplaatsen liggen in totaal meer dan zestig Molukse KNIL-militairen. Naast de twee gedenkstenen, komt op elk graf van de Molukse KNIL-militairen een kleinere gedenksteen. Daarop staan het KNIL-embleem, de naam en (voor zover bekend) het legernummer van de betreffende Molukse KNIL-militair. Nabestaanden zullen zelf de kleinere gedenkstenen plaatsen.

De gedenkstenen maken onderdeel uit van een groter gebaar van de gemeente Deventer. Vorig jaar al heeft de gemeente de grafrechten tot 2050 overgenomen van de eerste generatie Molukse KNIL-militairen en hun echtgenotes.

Erkenning

Burgemeester Ron König: “Met het overnemen van de grafrechten wordt eerherstel geboden aan de Molukse oud KNIL-militairen en hun echtgenotes. En het is een erkenning van het leed bij de Molukse gemeenschap in Deventer.”

Wiet Tutupoly, namens de initiatiefnemers: “We beschouwen het als eindelijk erkenning van aangedaan onrecht jegens de Molukse gemeenschap als geheel en de oud KNIL-militairen in het bijzonder. Tevens als een waardig eerbetoon voor hen die een laatste rustplaats kregen in Deventer aarde. Dit op meer dan 12.000 kilometer van hun geboortegrond.”

Locatiemanager Zamea Vos-Eljon van de begraafplaats aan de Raalterweg: “Als DELA vinden we het belangrijk dat herinneringen worden doorgegeven. Daarom hebben we ons ingezet om deze gedenkplek te realiseren. Zo houden we dit ingrijpende verhaal van de Molukse gemeenschap levend.”

Plechtigheden

De eerste, kleinere plechtigheid start op vrijdag 19 mei 2023 om 10.30 uur op de Rooms-Katholieke begraafplaats Heilige Lebuinus aan de Ceintuurbaan.
De tweede, grotere plechtigheid wordt gehouden op de begraafplaats Steenbrugge (Raalterweg 27). Om 11.00 uur is er een ontvangst in de kapel op de begraafplaats, waarna de plechtigheid om 11.30 uur begint.