DEVENTER - Deventer doet mee aan een nieuwe proef om eikenprocessierupsen te beheersen. Op 10 locaties in Nederland wordt de proef uitgevoerd.


Een laan in het buitengebied van Deventer is 1 van de locaties waar methode ‘paringsverstoring’ afgelopen week is uitgevoerd.

Paringsverstoring is een milieuvriendelijke manier om preventief eikenprocessierupsen te beheersen. Het grootste voordeel van deze methode is dat er geen negatieve effecten zijn voor andere soorten. Vanwege deze argumenten doet de gemeente mee aan deze proef.

Nieuwe bestrijdingsmethode eikenprocessierups

In 2020 is deze methode in Nederland op 8 locaties bij wijze van proef toegepast. Tijdens de vliegperiode van eikenprocessievlinders worden feromonen, sekslokstoffen in eikenbomen aangebracht. Hierdoor wordt de paring verstoord omdat de mannetjes de vrouwtjes niet meer kunnen vinden. En hierdoor worden minder vrouwelijke processievlinders bevrucht.

Minder nesten, minder overlast

Zonder paring worden eitjes niet bevrucht en komen er geen rupsen. Als gevolg hiervan wordt de overlast kleiner. Of de proef werkelijk succesvol is, wordt het veldonderzoek eind 2023 duidelijk.

Bekijk de video over de proef (40 seconden).

Effectief maar arbeidsintensief

De resultaten van de proef uit 2020 zijn positief. De methode is effectief. De proef is ook arbeidsintensief en daardoor duur. In de proef van 2022 wordt gekeken of de toepassing van het feromoon praktischer en daardoor goedkoper kan.

Succesvol in Frankrijk en Spanje

Het feromoon wordt verpakt in capsules en met behulp van een soort paintballgeweer in de bomen aangebracht. Deze techniek wordt in onder meer Frankrijk en Spanje succesvol toegepast voor de beheersing van de dennenprocessierups.

Landelijke pilot op 10 locaties

De gemeente Deventer werkt in deze proef samen met Hellingman Onderzoek en Advies, Terra Nostra, Bioinnovate en een master student van de Agricultural University of Uppsala. De student werkt onder begeleiding van professor Teun Dekker, die het project als afstudeerthesis heeft. De eindresultaten van dit nieuwe veldonderzoek worden eind 2023 beoordeeld. Dan weten we of deze techniek ook effectief is voor de reguliere beheersing van de eikenprocessierups.