DEVENTER - De renovatie van de 4 ‘IJsselpanden’ aan het Pothoofd in Deventer is begonnen. De karakteristieke herenwoningen maken deel uit van het Sluiskwartier, op loopafstand van de Deventer binnenstad en langs de IJssel.


De komende jaren knapt de gemeente het Sluiskwartier op: karakteristieke panden worden in ere hersteld, andere worden gesloopt en nieuw gebouwd.

Isolatiemateriaal

Met het bevestigen van een 1e plaat isolatiemateriaal gaf wethouder Liesbeth Grijsen dinsdag 11 juli symbolisch het startsein voor de renovatie van de IJsselpanden. Zij deed dat in aanwezigheid van onder meer de kopers van 2 van de woningen. De andere 2 woningen zijn nog te koop.

Duurzamer

‘De nieuwe eigenaren van deze panden komen in een uniek stukje Deventer te wonen’, zegt Liesbeth Grijsen. ‘Deze 4 IJsselpanden bepalen voor een belangrijk deel het aanzien van het Sluiskwartier vanaf het Pothoofd. En de renovatie zorgt er niet alleen voor dat het uiterlijk van de woningen weer prachtig wordt, maar maakt de panden ook een stuk duurzamer.’

Het was de laatste werkdag van Liesbeth Grijsen als wethouder in de gemeente Deventer. Met ingang van 12 juli is zij gedeputeerde bij de provincie Overijssel.

Sociale huurwoningen Rentree

In het Sluiskwartier komt ook een complex met 18 sociale huurwoningen voor jong en oud. Vorige week tekende wethouder Grijsen met Rentree daar de koopovereenkomst voor. Deze woningen komen in de plaats van enkele oude panden die nu gesloopt worden.

Woningen, horeca, stedelijk erf

De andere panden en bouwkavels langs het Pothoofd komen ook in de verkoop. Hierover is na de zomer meer duidelijkheid. Daar kunnen in totaal nog ongeveer 50 woningen komen. Ook is er ruimte voor horeca en mogelijk een hotel in het gebied. Tussen de bebouwing aan het Pothoofd en de Sluisstraat komt het ‘stedelijk erf’: een parkachtig gebied gecombineerd met parkeerplaatsen.

Naar verwachting is het nieuwe Sluiskwartier in 2026 klaar. Meer informatie: www.deventer.nl/sluiskwartier.