DEVENTER - Van 11 tot en met 16 oktober besteden alle elf IJssellandse gemeenten, waaronder Deventer, met politie, Openbaar Ministerie, Belastingdienst, Omgevingsdienst IJsselland, provincie Overijssel, Veiligheidsregio IJsselland en RIEC, aandacht aan het voorkomen en signaleren van criminaliteit. De nadruk ligt op veiligheid in het buitengebied en digitale veiligheid.

Tijdens de themaweek staan drie thema's centraal.

Digitale criminaliteit
De samenleving digitaliseert en de ontwikkelingen volgen elkaar in een razend tempo op. Het brengt ook met zich mee dat criminelen digitaal slachtoffers maken. Het plegen van stafbare feiten met behulp van ICT is een groeiend fenomeen. Iedereen kan daar slachtoffer van worden. Preventie en bewustwording draagt bij aan het voorkomen van die misdrijven.

Kwetsbaar buitengebied
Veel mensen in het buitengebied zijn als verhuurder al slachtoffer geworden van criminelen. Onder valse voorwendselen huren een schuur en gaan er hennep kweken of starten een drugslaboratorium. Dit kan leiden tot grote schade. Daarnaast draait de verhuurder vaak op voor de kosten van illegaal afgetapte elektriciteit of het opruimen van de aangetroffen kwekerij of drugslaboratorium.

Steekwapen inleveractie
Wapenbezit onder de jeugd neemt toe. Een zorgelijke ontwikkeling. Veel jongeren staan onvoldoende stil bij de gevolgen ervan. Om wapenbezit tegen te gaan organiseren het ministerie van Justitie en Veiligheid, politie, OM en gemeenten van 11 tot en met 17 oktober een inleveractie. Jongeren worden aangemoedigd hun steekwapen in te leveren. Zij kunnen hiervoor terecht bij het politiebureau aan de Storminkstraat, van maandag t/m vrijdag van 08.00 uur tot 16:30 uur. Op zaterdag van 08:00 tot 16:00 uur.

Blijf op de hoogte van het nieuws van de gemeente Deventer en abonneer u op onze wekelijkse nieuwsbrief. Volg ons ook op Twitter, Facebook en Instagram.