DEVENTER - Burgemeester Ron König reikt op dinsdag 12 april de gemeentelijke cultuur- en wetenschapsprijs de ‘Gulden Adelaar’ uit aan Koninklijke Auping bv. De uitreiking van deze Gulden Adelaar vindt plaats in het Deventer stadhuis aan het Grote Kerkhof. De avond is vrij toegankelijk en begint om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur).


De geschiedenis van het familiebedrijf Auping gaat terug tot 1888, toen grondlegger Johannes Auping de eerste bedden smeedde voor het St. Geertruiden Gasthuis in Deventer. Sindsdien draagt Auping zorg voor de nachtrust van miljoenen. Auping is vergroeid met Deventer en haar economie en al ruim een eeuw een van de belangrijkste werkgevers in de stad.

Cradle-2-cradle gecertificeerd

Al sinds de oprichting van Auping staan duurzaamheid, innovatief design en vakmanschap er centraal. Ook qua duurzaamheid is Auping koploper. Het was in 2012 de eerste beddenfabrikant ter wereld die cradle-2-cradle gecertificeerd werd. Daarmee speelt Auping niet alleen in op circulaire producten maar ook op duurzame bedrijfsvoering met 100% duurzame energie.

Materialenkringloop gesloten

Auping begon in Nederland met een Take Back System voor oude matrassen. Bij aanschaf van een matras wordt het oude ingenomen en gerecycled. Daarna kwam het volledig recyclebare bed en het eerste volledig circulaire matras, de Auping Evolve waarmee ze de Circular Business Award 2019 wonnen. Alle materialen in dit matras kunnen worden hergebruikt zodat de materialenkringloop wordt gesloten.

Stroom van duurzame innovaties

Als koploper in design, gebruik van nieuwe materialen, innovatieve manieren van organiseren en produceren en inzet op duurzaamheid draagt Auping stevig bij aan verduurzaming. Hiervoor werkt het bedrijf samen met nationale en regionale kennisinstellingen en met studenten. Onderzoek dat bijdraagt aan een stroom van duurzame innovaties bij Auping.

Mondmaskers

Aan het begin van coronacrisis reageerde Auping snel op de grote en urgente behoefte aan medische Mondmaskers, waarvoor Auping in korte tijd met partners als het Deventer ontwerpbureau Panton, een productielijn op wist te zetten.

Deventer mag trots zijn

Auping is de Gulden Adelaar waardig vanwege haar langjarig belang voor en commitment aan de stad Deventer, haar voortdurende innovatieve vermogen en omdat het bedrijf een pionier is in transformatie naar circulaire bedrijfsvoering. Deventer mag trots zijn op dit echte Deventer bedrijf: Koninklijke Auping bv.

Gulden Adelaar

De Gulden Adelaar is de culturele prijs van de gemeente Deventer, voor de meest uitblinkende prestatie op het gebied van beeldende kunsten, literatuur, muziek, toneel of wetenschap, geleverd door iemand die in Deventer woont of waarvan de prestatie betrekking heeft op Deventer.