DEVENTER - Afgelopen vrijdag 22 september heeft het uit Deventer afkomstige bedrijf Davines de handen uit de mouwen gestoken om Deventer een stuk schoner te maken. Het resultaat mag er zijn: in totaal 24 kilogram (plastic) zwerfafval is uit de natuur verwijderd en ingeleverd bij het Recycleplein.


Dit jaar bestaat de internationale Davines Group 40 jaar en ter ere van deze gelegenheid is de wereldwijde Activation Day in het leven geroepen. Een dag waarop het personeel over de hele wereld zich inzet door het uitvoeren van vrijwilligerswerk. De organisatie hoopt hiermee een jaarlijkse traditie te starten. De Nederlandse vestiging heeft er dit jaar voor gekozen om ‘s ochtends te ondersteunen in een buurttuin genaamd Plantweerd in Deventer. De middag stond in het teken van een cleanup langs de rivier de IJssel. Steven Kools, HR Business Partner Davines, is blij met het resultaat van de cleanup: “In een eerste opzicht lijkt een stad als Deventer best schoon, maar gaandeweg merkten we dat dit helaas niet het geval is. 24 kilogram is echt veel. Wij zijn blij dat we dit - voornamelijk plastic - zwerfafval hebben kunnen verwijderen waardoor de stad een stuk schoner is geworden. We hopen hiermee een goed voorbeeld te geven voor andere lokale bedrijven”.

De begeleiding van de Davines cleanup was in handen van NoMorePlastic. Deze organisatie heeft als missie een wereld zonder plastic tas. Dat doet NoMoreplastic enerzijds door een alternatief voor de plastic tas te bieden: een sterke tas gemaakt van gerecycled bedlinnen die heel vaak te hergebruiken is. Anderzijds steekt de organisatie graag de handen uit de mouwen om de wereld letterlijk schoner te maken. Ondernemer en oprichter van NoMorePlastic, Ernst-Jan Koole: “Wij maken ons ontzettend zorgen over al het plastic zwerfafval. Dit afval breekt uiteindelijk af tot microplastics en wordt gegeten door bijvoorbeeld vissen waardoor het vanzelf op ons bord en in ons lijf belandt. De uitnodiging van Davines om hen te helpen Deventer schoner te maken namen we met veel plezier aan en zie het resultaat. Ik ben onwijs trots op de inzet van het Davines team bij deze actie!”.

World Cleanup Day Deventer

Een week eerder werd er tijdens World Cleanup Day op zaterdag 16 september ook al opgeruimd in Deventer. Maar liefst 55 cleanup initiatieven waren er deze dag in Deventer, variërend van een particulier initiatief tot aan Saxion Hogeschool die een “Waste Walk” organiseerde - zo is te lezen op de website van Supportervanschoon.nl. De cleanup van Davines was slechts een week na al deze initiatieven en toch werd er 24 kilogram zwerfafval gevonden. Dit maakt helaas pijnlijk duidelijk dat cleanups op regelmatige basis nodig zijn. Dit roept de vraag op: welke organisatie uit Deventer pakt de handschoen op voor de volgende cleanup?