DEVENTER - Op 3 juni jl. vond de officiële boekpresentatie van ‘Op de vleugel van de adelaar’ van Jan Willem Spaans plaats. Een prachtig boek over een jonge groep voetballers die zich een weg baande door de Eredivisie. Een boek ook over de fans die hartstochtelijk van hun ‘cluppie’, Go Ahead Eagles, houden.


Op 3 juni jl. werd het boek, onder grote belangstelling en natuurlijk in het eigen stadion, De Adelaarshorst, gepresenteerd. Opvallend was dat niet alleen de aanhangers van de club op het evenement afkwamen, maar ook veel voetbalfans, die weliswaar een andere club aanhangen, maar wel veel bewondering hebben voor de bevlogenheid van de Overijsselse voetbalboys.


Er waren veel clubprominenten aanwezig. Onder hen natuurlijk trainer Kees van Wonderen, maar ook teammanagers Adrie Steenbergen en Alfred Knippenberg en eerste elftalspelers Mats Deijl, Ragnar Oratmangoen en Jay Idzes.

Auteur van het boek, Jan Willem Spaans, nam ruimschoots de tijd om met iedereen een praatje te maken en zijn boek te signeren. Een ongedwongen sfeer en veel enthousiaste reacties op het boek van Spaans, maakten de lancering van ‘Op de vleugel van de adelaar’ meer dan geslaagd. Natuurlijk werd er trots gesproken over de nominatie van trainer Kees van Wonderen voor de prestigieuze Rinus Michels Award en de recente uitbreiding van de technische staf door keeperstrainer Eric Weghorst en specialisten- en talentencoach Frank Berghuis.

Kortom, aan gesprekstof tijdens de lancering van ‘Op de vleugel van de adelaar’ was geen gebrek. Een impressie van de lancering van dit boeiende boek, vindt u hier: https://twitter.com/i/status/1533031794811052032

‘Op de vleugel van de adelaar’ is een vertelling van een seizoen in de Vetkampstraat. Over hoe een jonge groep voetballers, vrijwel allemaal zonder ervaring op dit niveau, zich een weg moet zien te banen door de Eredivisie. Soms weer met publiek, dan weer zonder. Over supporters die het gemis van hun ploeg niet langer kunnen verdragen.

Het verhaal begint met een prachtig hoge piek, neemt daarna een duikvlucht en koerst uiteindelijk af op een zinderende apotheose. Bovenal is het een verhaal over verbondenheid. Op de kantoren, op de hoofdtribune, op het trainingsveld, in de kroegen, in de bussen, in de persruimte, op de staantribune, in de sfeervakken en op nog zoveel meer plekken.

De rood-gele familie is groot, staat elkaar soms naar het leven, maar heeft uiteindelijk dezelfde grondhouding. We are the Eagles, who the f*ck are you?!


De auteur
Jan Willem Spaans (Amsterdam, 1995) raakte al zeer jong in de ban van voetbal. Tijdens zijn studie in Schotland raakte hij bezeten van dat land en zijn voetbalcultuur. Spaans is freelance medewerker bij verschillende kranten en tijdschriften en schrijft daarin vrijwel alleen maar over het spel met de bal. Hij publiceerde eerder al vier boeken bij Willems Uitgevers/Sportumi.

‘Op de vleugel van de adelaar’ is inmiddels voor € 25,--, te bestellen via Sportumi, de Sportbibliotheek der Lage Landen (een imprint van Willems Uitgevers): https://boeken.cafe/boeken/9789493242722/op-de-vleugel-van-de-adelaar/
ISBN-10: ‎ 9493242722 ISBN-13: ‎ 978-9493242722.