BUSSLOO - Op zondagmiddag 3 juli organiseert de Volkssterrenwacht Bussloo een Open Dag met presentaties over onze Zon. Bij helder weer kan met de telescopen veilig naar onze eigen ster worden gekeken. De sterrenwacht is tussen 14 en 17 uur gratis geopend voor het publiek. Publieksvoorlichter Jaap van ’t Leven verzorgt een leerzame presentatie over de zon. De aanvangstijd hiervan is 14.30 uur. Aanmelden vooraf is niet nodig. Informatie: www.volkssterrenwachtbussloo.nl

Zonder het licht en warmte van onze eigen ster, de zon, zou er geen leven op de aarde mogelijk zijn. Wie het klimaat, weerpatronen of golfstromingen wil begrijpen moet inzicht hebben in de belangrijke relatie tussen de zon en onze planeet. Met telescopen en satellieten doen sterrenkundigen al decennia onderzoek. Waar komt de energie van de zon vandaan? Waarom heeft de corona van de zon een temperatuur van zo’n miljoen graden. Welke informatie kunnen we uit het zonlicht halen en wat is de relatie tussen poollicht en onze zon? Vragen die aan bod zullen komen in een speciale publiekspresentatie door Jaap van ’t Leven op de Volkssterrenwacht Bussloo. Bij helder weer zullen op het terrein van de sterrenwacht meerdere telescopen opgesteld staan om veilig naar de zon te kunnen kijken. Met eigen ogen kunnen dan zonnevlekken en zonnevlammen worden waargenomen. Kinderen kunnen op speelse wijze kennismaken met de afmetingen van de zon en ons zonnestelsel.

De Open Dag op zondag 3 juli a.s. wordt georganiseerd in het kader van de Landelijke Zonnekijkdag. De Zonnekijkdag duurt van 14 tot 17 uur en is gratis toegankelijk. De Volkssterrenwacht Bussloo is gevestigd in de boerderij ‘De Wijnbergenshof’ in de zuidoostelijke hoek van het Recreatiegebied Bussloo. Parkeren kan op het eigen terrein van de sterrenwacht. Meer informatie is te vinden op www.volkssterrenwachtbussloo.nl of via 0571-262006.

In de zomermaanden juli en augustus is de Volkssterrenwacht Bussloo iedere vrijdagavond vanaf 19.30 uur geopend voor het publiek. De presentaties tijdens deze kijk-avonden zijn ook online te volgen.