DEVENTER - Tafeltennisvereniging Wijk 16 start in Deventer met een eigen afdeling voor mensen met de ziekte van Parkinson. De tegenstelling tussen het snelle tafeltennis en de motorische moeilijkheden die Parkinson met zich meebrengt, is daarbij slechts schijnbaar. Juist de vereiste oog-hand coördinatie blijkt een prima middel om de strijd met de ziekte aan te gaan.

Verrast

Als je het voor het eerst leest trek je vast ook even de wenkbrauwen op. Hoe kun je met de ziekte van Parkinson in hemelsnaam gaan tafeltennissen? Maar dat is snel opgehelderd als je de onderzoeken leest die aantonen dat een potje tafeltennis helpt tegen onder meer de spierstijfheid die de ziekte kenmerkt. Even verrassend is dat het gebrek aan dopamine, het bekende ‘gelukshormoon’, verantwoordelijk blijkt voor die spierproblemen.


Toename


Steeds meer mensen krijgen de ziekte van Parkinson. In de regio Deventer zijn het naar schatting al zo’n 600 mensen. Bij hen ontstaan allerhande problemen met evenwicht, mobiliteit, spraak, depressie en zelfs met denken. De ziekte is progressief en niet met medicijnen te stoppen. Om de ontwikkeling van de ziekte te remmen is intensief bewegen noodzakelijk. Een sport als tafeltennis met snelle balcontacten is daarbij een uiterst effectief middel. Dat stimuleert onder meer de bloedsomloop,de oog-hand coördinatie én de aanmaak van dopamine.

Ambitie

Boudewijn Anten, ervaren tafeltennisser en initiatiefnemer van de Parkinson afdeling binnen Wijk 16, is duidelijk in zijn streven. “Deze zomer willen we een tiental leden hebben, om daarna door te groeien naar een volwassen zelfstandige afdeling. Als het zo goed voor je is en het die rotziekte ook maar enigszins kan remmen, wil je dat toch”, zo verkondigt de nog altijd gedreven zeventiger.

Oefenmiddagen

Voor Parkinsonpatiënten van alle leeftijden organiseert Tafeltennisvereniging Wijk 16 oefenmiddagen op de donderdagen van 14.00 tot 16.00 uur. Onder begeleiding van een ervaren trainer en een fysiotherapeut wordt op een ontspannen manier serieus getraind. Tot en met mei kun je hiervoor kosteloos terecht in het gebouw van de buurt- en speeltuinvereniging van Wijk 16 aan de Zutphenselaan 18 in Deventer. Voor meer informatie neem je contact op met Boudewijn Anten via 06 -13329760.