BUSSLOO - Op vrijdagavond 29 juli organiseert de Volkssterrenwacht Bussloo een speciale presentatie met de titel ‘Terug naar de Oerknal’. Henri Bosveld, publieks-voorlichter bij de Publiekssterrenwacht Phoenix, legt uit hoe sterrenkundigen door de eeuwen heen niet alleen hebben geleerd hoe ze afstanden tot de sterren kunnen meten, maar ook hoe het beeld van een uitdijend heelal ontstond. Hij neemt het publiek mee op een tijdreis van ruim 13 miljard jaar; terug naar de oerknal. De presentatie begint om 20.00 uur; de sterrenwacht is geopend vanaf 19.30 uur. Aanmelden vooraf is niet nodig.

Informatie: www.volkssterrenwachtbussloo.nl

Op één van de recent gepubliceerde opnamen van de nieuwe James Webb ruimtetelescoop staan duizenden sterrenstelsel, op hele grote afstanden van de aarde. Sterrenkundigen zoeken op deze opnamen naar de meest verre sterrenstelsels en die daarmee ook de oudste sterrenstelsels zijn. Met een dergelijke foto kijken sterrenkundigen meer dan 13 miljard jaar terug in de tijd; kort nadat het heelal was ontstaan met de zogenaamde oerknal.
In zijn presentatie neemt Henri Bosveld het publiek mee op een bijzondere tijdreis. Hij legt uit hoe sterrenkundigen stap voor stap verder kunnen kijken en hoe het model van de oerknal is ontstaan. Wat is plek van onze zon en van onze aarde in deze enorme ruimte in onwaarschijnlijke tijdschaal?


De presentatie in het gebouw van de Volkssterrenwacht Bussloo begint om 20.00 uur en de zaal is geopend vanaf 19.30 uur. Parkeren kan op het eigen terrein van de sterrenwacht. Meer informatie is te vinden op www.volkssterrenwachtbussloo.nl of via 0571-262006.

Ook in de maand augustus is de Volkssterrenwacht Bussloo iedere vrijdagavond vanaf 19.30 uur geopend voor het publiek. De presentaties tijdens deze kijk-avonden zijn ook online te volgen.