VOORST - In het kader van het naderende ‘Weekend van de Wetenschap’ ontvangt de Volkssterrenwacht op vrijdagavond 29 september en op vrijdagavond 6 oktober twee wetenschappers uit de wereld van de sterrenkunde en ruimtevaart die het publiek op enthousiaste manier meenemen in de wereld van hun wetenschappelijke onderzoek. De sterrenwacht is vanaf 19.30 uur geopend en de presentatie start om 20 uur. Meer informatie:https://volkssterrenwachtbussloo.nl/


Op vrijdagavond 29 september spreekt de sterrenkundige Lucas Ellerbroek op de Volkssterrenwacht Bussloo over het thema ‘Hoe herkennen we leven op afstand?’. De afgelopen 25 jaar heeft de vondst van duizenden exoplaneten (planeten bij andere sterren) geleid tot vergaande inzichten: er zijn meer planeten dan sterren in het heelal. Inmiddels is de zoektocht naar het ontstaan van leven op deze planeten een snel groeiend vakgebied. Maar hoe kunnen wetenschappers de aanwezigheid van leven op een exoplaneet vaststellen, op honderden lichtjaren afstand? Hiervoor kijken ze naar de enige plek in het heelal waarvan ze zeker weten dat er leven bestaat: de aarde. Ellerbroek legt uit wat hiervan de gevolgen zijn voor de zoektocht naar buitenaards leven.

Bioloog Wieger Wamelink is de gast op vrijdag 6 oktober met als presentatie “Waarom zouden er meelwormen mee moeten naar Mars?”. Wamelink onderzoekt al zo’n tien jaar met zijn team van de Universiteit van Wageningen hoe je groenten zou kunnen telen op Mars en de Maan. Een essentiële voorwaarde om tijdens langdurig verblijf de toekomstige bewoners te kunnen voeden. Nadat vastgesteld is of de bodem van de Maan en Mars überhaupt bruikbaar is voor het telen van groenten, richt het onderzoek zich nu op het opzetten van een duurzaam agrarisch ecosysteem. Daarvoor blijken minimaal bacteriën, schimmels, regenwormen en mensen nodig (voor de poep en de plas). En mocht een astronaut op Mars geen vegetariër willen zijn dan is er misschien wat te doen met meelwormen.

Beide presentaties geven een bijzonder inkijkje in de wereld van het wetenschappelijk onderzoek. De sterrenwacht is iedere vrijdagavond geopend vanaf 19.30 uur en de aanvang van de presentaties is om 20.00 uur. Bij helder weer is er volop gelegenheid om met de telescopen naar de sterrenhemel te kijken. Aanmelding vooraf is niet nodig. De Volkssterrenwacht Bussloo is gevestigd in de boerderij ‘De Wijnbergenshof’ in de zuidoostelijke hoek van het Recreatiegebied Bussloo. Parkeren kan op het eigen terrein van de sterrenwacht.

https://volkssterrenwachtbussloo.nl/