BUSSLOO - Vrijdagavond 26 januari start de Volkssterrenwacht Bussloo een reeks ‘winter-kijk-avonden’ met een publiekspresentatie over ‘Poollicht vanuit Nederland?’. Wat is poollicht en wanneer kan dit vanuit Nederland worden waargenomen? En hoe maak je hier foto’s van? De presentatie begint om 20.00 uur en bij helder weer kan ’s avonds met de telescopen van de sterrenwacht naar wintersterrenhemel met o.a. de planeet Jupiter, de maan en het sterrenbeeld Orion worden gekeken.


Publieksvoorlichter Alex Scholten legt in een fraai geïllustreerde presentatie op 26 januari uit hoe het poollicht (of noorderlicht) ontstaat en hoe wetenschappers proberen te voorspellen waar en wanneer er poollicht kan worden waargenomen. Poollicht is een bekend verschijnsel voor wie nabij de poolcirkel woont, maar juist komend jaar is er een verhoogde kans om ook vanuit Nederland dit bijzondere verschijnsel soms te kunnen waarnemen. Met behulp van de informatie uit deze presentatie kun je de kans op succes vergroten en krijg je tips om het poollicht op de foto te kunnen vastleggen.

Ook op andere vrijdagavonden in deze winterperiode heeft de Volkssterrenwacht Bussloo een gevarieerd programma. Op vrijdagavond 2 februari gaat Gisela Reefman in op het bijzondere leven en werk van Nikola Tesla, één van de grootste elektrotechnische ingenieurs en uitvinders. Een week later, op 9 februari, geeft Alex Scholten een actueel overzicht van de missie van de robotwagen Perseverance en de mini-helikopter Ingenuity op het oppervlak van de planeet Mars. Jaap van ’t Leven legt op 16 februari uit hoe het waarnemen van sterbedekkingen door de maan of andere hemellichamen niet alleen leuk is, maar soms ook tot verrassende wetenschappelijke resultaten kan leiden.

De presentaties van de Volkssterrenwacht Bussloo beginnen om 20 uur. De sterrenwacht is vanaf 19.30 uur geopend. Bij helder weer staan ook de gehele avond de telescopen op de wintersterrenhemel gericht. Men kan dan met eigen ogen de maan, de planeet Jupiter of bekende sterrenbeelden van de wintersterrenhemel, zoals bijvoorbeeld Orion met de fraaie Orionnevel waarnemen. De sterrenwacht beschikt over een eigen parkeerplaats bij de boerderij ‘De Wijnbergenshof’ op het recreactiegebied Bussloo.

Meer informatie is te vinden op www.volkssterrenwachtbussloo.nl of via 0571-262006.