DEVENTER - Op woensdag 24 januari 2024 vindt in Het Penninckshuis (Brink 89, te Deventer) een thema-avond plaats over het slavernijverleden van Overijssel, in het bijzonder over Deventer.


De avond begint om 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur.

Twee onderzoeken

Op de avond staan twee onderzoeken centraal die vorig jaar zijn uitgekomen: ‘Overijssel & Slavernij’ en ‘Deventer & Slavernij’. Aan het woord komen onderzoekers Esther van Velden en Siert Wieringa die het vooronderzoek van Deventer en het slavernijverleden uitvoerden. Zij zullen de belangrijkste uitkomsten van het vooronderzoek toelichten.

Sprekers

Martin van der Linde is auteur van ‘Overijssel & Slavernij’ en zal verder ingaan op de uitkomsten van dat onderzoek in relatie tot Deventer. Coen van Galen is onderzoeker van de Radboud Universiteit in Nijmegen en gaat verder in op het belang van dergelijk lokaal en regionaal onderzoek in Nederland. Ook de Deventer stadshistoricus Clemens Hogenstijn zal zijn visie op het thema geven.

Platform SamenVrij! Deventer

In het najaar is het ‘Platform SamenVrij! Deventer’ opgericht, waarin onder meer nazaten van tot slaaf-gemaakten zich hebben verenigd. Op deze thema-avond zal het platform zich presenteren.

De thema-avond (georganiseerd door de gemeente Deventer en het Etty Hillesum Centrum) is gratis toegankelijk voor publiek, aanmelden kan via https://ettyhillesumcentrum.nl/activiteiten/vooronderzoek-deventer-en-slavernij/