OVERIJSSEL - Wil je binnenkort op een vrijdagmiddag in het huwelijksbootje stappen? Hoeveel je kwijt bent voor een ceremonie in het gemeentehuis kan lokaal sterk verschillen. In Kampen ben je van alle Overijsselse gemeenten het minste kwijt: € 310. Dit terwijl een soortgelijke vrijdagceremonie in Enschede ruim het dubbele kost. Dit en meer blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van ThePerfectWedding.nl.


In Overijssel betaal je momenteel gemiddeld € 478,07 voor een uitgebreide huwelijksceremonie op vrijdagmiddag. Wel zijn er op lokaal niveau grote verschillen in de tarieven: gemeenten bepalen namelijk zelf de kosten voor een huwelijksvoltrekking.

Goedkoopste en duurste vrijdagceremonie in Overijssel

De meest voordelige vrijdagmiddagceremonie van Overijssel vind je dit jaar in Kampen (€ 310), maar ook in Wierden (€ 331,20) en Olst-Wijhe (€ 369,70) ben je relatief goedkoop uit voor een huwelijksvoltrekking.

De duurste vrijdagmiddagceremonie vind je momenteel juist in Enschede. Hier betaal je ruim twee keer zo veel (€ 635) als in Kampen voor een soortgelijke ceremonie. Ook in Tubbergen en Dinkelland (beide € 598) ben je relatief veel kwijt voor een trouwdienst in het gemeentehuis.

Sarah Glasbergen, oprichter van ThePerfectWedding.nl zegt hierover: ‘‘Vrijdag is van oudsher een erg populaire dag om te trouwen. Door die populariteit hebben sommige gemeenten lange wachttijden voor een vrijdagbruiloft. Het is mogelijk dat gemeenten hopen dat koppels een andere dag kiezen door de kosten te verhogen.’’

Sterkste stijging in Enschede

Ten opzichte van 2023 betaal je dit jaar in Overijssel gemiddeld 6,1% meer voor een huwelijksvoltrekking in het gemeentehuis. De kosten stegen hiermee harder dan elders in het land. De gemiddelde stijging bedraagt namelijk 5,5%.

Wel zijn er wel verschillen per gemeente. De sterkste toename was er in Enschede: trouwen in het gemeentehuis is hier dit jaar 18,2% duurder dan in 2023. Je betaalt hier in 2024 bijna € 100 meer dan vorig jaar. Ook in Zwolle (+13,7%) en Borne (+12,9%) was een sterke stijging.

Niet overal was een toename: in Oldenzaal, Dalfsen en Haaksbergen bleef het tarief gelijk. Benieuwd hoe duur het is om te trouwen bij jou in de buurt, of zien hoe het in de rest van Nederland zit? Hier lees je meer over het onderzoek:

https://www.theperfectwedding.nl/trouw-feestlocaties/ceremonie