DEVENTER - Ateliergebouw ‘De Plataan’ in Deventer bestaat 10 jaar en dat wordt gevierd met een bijzonder minifestival. Speciaal voor dit feest op zaterdag 3 september zijn er zeefdrukken, linosnedes en taarten in de maak, worden Spaanse danseressen opgetrommeld, is papier, verf en inkt ingekocht en zijn er rokjes genaaid. Allemaal voor een flinke dosis lol en creativiteit.

Onder de naam PLAT brengen de huurders van ‘De Plataan’ een heerlijke mix van kunst, muziek, theater, dans, kermis en eten met hier en daar wat gekkigheid of een knipoog. De naam PLAT is ook het thema; van linosnedes drukken met een pletwals, een platat kraam tot eff’m onmeunig platproat’n. Bij een reeks activiteiten kan je lekker zelf aan de gang: touwtje trekken, een mega Jenga, waterverfsponzen uitknijpen voor je eigen, experimentele aquarel of met je voeten in de IJsselse klei voor een voetafdruk. Al met al een hoop lol en kunst voor iedereen.

Het idee van al dit plezier en deze viering, is het zien, kopen, maken en meemaken van (onze) kunst en cultuur. En natuurlijk is het leuk om allerlei mensen – jong en oud – te ontmoeten. Hopelijk gaat iedereen met één of meer mooie kunstkoopjes en een big smile naar huis.

Bij de entree (2,50 voor elke volwassene) krijg je – hoe kan het ook anders – een PLATzak met een PLATtegrond en een stempelkaart. In je tas kan je goodies, creaties en aankopen verzamelen. Bij binnenkomst krijg je natuurlijk ook een stukje taart, zoals dat bij een verjaardag hoort. Ondersteund door de gemeente Deventer, Deventer Cultuur,Club, Jeannette Hollaar Fonds, Prins Bernhard Fonds, Stichting Wesselings van Breemen, Stichting Erven Witteveen en zelfs aannemersbedrijf Gerrit Flierman hebben de Plataners aan de Ramelestraat 6 in Deventer heel wat leuks voor je in petto.

Alle informatie is te vinden op www.platfestival.nl.

Door de jaren heen hebben verschillende creatieve geesten plaatsgenomen in de ateliers van De Plataan. Degenen die nu met heel veel plezier een ruimte huren en hun vak beoefenen, zijn: grafisch ontwerper en illustrator Peter Kortleve, illustrator Jasper Rietman, keramiste Edith Madou, autonoom kunstenaar Ria Wesseling, aquarellist Marijke Dijkstra, kunstenaar Floor Coolsma, beeldhouwer Paul ten Voorde, kunstenaar Baski, kunstschilder Gustave Nouel, schilder en tekenaar Chris Semmelink, grafisch vormgever en kunstenaar Roelie Zanting, fotograaf en beeldend kunstenaar Erwin Zijlstra, kunstenaar Eize de Vries en dansatelier De Rozenfabriek van Jorien Maters.