Reserveren we voor zijn laatste reis naar het crematorium een rouwauto of brengen we je vader weg op jou pick-up?’, vraag ik aan de zoon. ‘Huh, oh nee dat doen we niet, kan dat dan?’ Jazeker, er kan veel, bijvoorbeeld eigen vervoer, motor met zijspan, fiets, tractor, vrachtwagen, uitvaart-bus. ‘UITVAART-BUS?!?!’.


Ik word gebeld: ‘Mijn vader is overleden en we willen graag dat jij ons begeleid de aankomende dagen en met zijn afscheid’. Ik ga naar de familie toe, voor mij bekenden. Heel veel verdriet om toch een plotseling overlijden. Meneer was ziek, maar dat het zo snel zou gaan was niet verwacht. De familie was de laatste twee dagen bijgestaan door een lieve zorgmedewerker. Na de situatie te hebben overzien met elkaar wordt er door de familie besloten dat wij, de zorgmedewerker en ik, de laatste verzorging op ons gaan nemen.

Meneer ligt netjes opgebaard in bed, het is inmiddels vroeg in de morgen. De zorgmedewerker gaat naar huis, de familie probeert even te rusten en we spreken vroeg in de middag af voor een bespreking.

Er worden veel mensen verwacht bij zijn afscheid, ‘hoe gaan we dat doen?’ vraagt de familie. Er mogen nog steeds 50 mensen aanwezig zijn bij de plechtigheid in het crematorium. Dan toch een condoleance organiseren. Deze moet goed gefaciliteerd worden van wege de corona regels. De belangstellenden kunnen gelukkig de voordeur in en de achterdeur uit. Dat is voor mij wel noodzakelijk om een condoleance volgens de regels te kunnen organiseren.

Meneer ligt in zijn biljartkamer. Biljarten was een grote hobby van hem. Rondom staan al zijn bekers en vaantjes die hij bij elkaar heeft gespeeld in de voorbijgaande jaren. Zijn biljartkeu en krijtjes op zijn kist. Zijn kist vol getekend met prachtige creaties van zijn kinderen en kleinkinderen en lieve woorden van velen. Zijn biljarttafel is nu een plek voor mooie bloemstukken en de vele kaarten die de familie heeft mogen ontvangen. Wat een prachtige ruimte.

Dan is daar de dag van afscheid. We sluiten samen zijn kist, er worden mooie woorden gesproken en er is veel verdriet. Deze lieve man, vader, schoonvader en opa zal enorm worden gemist. De neven en zoon dragen meneer naar de uitvaart-bus. Zijn biljartkamer is weer een biljartkamer en zijn maten blijven hier komen om samen een potje te biljarten en herinneringen over hem te delen.

We maken ons klaar voor zijn laatste rit samen met zijn dierbaren in de uitvaart-bus. We rijden door zijn geliefde dorp waar veel mensen in een erehaag staan. Zijn laatste reis op weg naar het crematorium.

De familie was helemaal blij met de uitvaart-bus. Velen jaren gingen zij met vrienden en kennissen op wintersportvakantie met een bus. De uitvaart-bus paste helemaal.

De overledene, de bloemen en 26/15 of 8 familieleden mogen er mee afhankelijk van de grote van de bus. Er mogen consumpties genuttigd worden eventueel verzorgd door de eigenaar van de uitvaart bus, de familie mag eigen muziek afspelen en er is een mogelijkheid om foto’s te laten zien. Een hele mooie en bijzondere ervaring.

Anita Messelaar uitvaartverzorging 06-20915051

info@anitamesselaaruitvaart.nl